Zápisník Jaroslava Bukovského: Doleva doprava

Továrna Kia na Slovensku

Továrna Kia na Slovensku Zdroj: profimedia.cz

Slovensko slaví. Bez práce je jen něco přes pět lidí ze sta. Bodejď by ne, když se dá lidský zdroj postavit k pásu za měsíčních 24 tisíc korun. Ekonomové tamějšího ministerstva financí se blýskli studií, podle které stojí za celým problémem šokující důvod: nízká produktivita práce. Slovenské hospodářství totiž jede podle béčkového derivátu ekonomického scénáře fungujícího v Česku. Až na pár světlých momentů totiž tuzemský nešvar jménem montovna našel pod Tatrami ještě úrodnější půdu. Tahle oslava bude skromná.

Pokud by šéf ČNB Jiří Rusnok seděl místo v guvernérském křesle na kozlíku kočáru, byli by cestující z jeho neustále rychle se střídajících pokynů koni hyjé a prrr nejen nervózní, ale i zřejmě i potlučení. Na některé z jeho akcí by se dokonce neměli ani šanci připravit, protože je kočí šeptá koni přímo do ucha. Naposledy vzal takto diskrétně Rusnok bičík do ruky na včerejší konferenci v Bratislavě, úroky by prý mohly povyrůst dříve. Ještě před měsícem to bylo něco mezi opatrným prrr a cimrmanovským krokem stranou. Nehledě na to, že v bankovní radě navíc jeden táhne hot a druhý čehý, nemá to nešťastnická rodina nucená vzít si v této době hypotéku s jejím plánováním vůbec lehké.

Akcionáři Starbucksu vypili své zatím nejdražší kafe. Vyšlo rovnou na půldruhou miliardu dolarů. Stalo se tak poté, co vrchní barista a kormidelník v jedné osobě Howard Schultz oznámil odchod z firmy. Tak to je silná káva.