Zápisník Jaroslava Bukovského: O zbytečných emocích

Volkswagen Lavida v nejnovějším provedení vypadá (trochu) jako Passat.

Volkswagen Lavida v nejnovějším provedení vypadá (trochu) jako Passat. Zdroj: Autorevue.cz

Volkswagen
Elektrický Volkswagen s dojezdem 500 km udělá Tesle vrásky na čele
3
Fotogalerie

Akcionáři Volkswagenu mohou pomalu vybírat dobrou značku šampaňského. Alespoň na burze se totiž bezmála půldruhého roku trvající intermezzo německé průmyslové mašiny blíží svému zapomnění. Akcie firmy jsou jen o osm procent levnější než v předvečer emisního prozření a cynická část investorů se smyslem pro realitu si už sázkou na akcie automobilky za uplynulých 15 měsíců dopomohla ke 52procentnímu zisku. Nejstručnějším komentářem postemisního příběhu je snad ticker jeho akcií na frankfurtské burze: VOW! 

Podstatně labilnější osud stíhá v posledních dnech černou skříňku virtuální měny bitcoin. Ani gambleři okupující podniky na pražském Žižkově za sebou zřejmě nemají obdobný emoční track record jako za poslední tři týdny spekulanti na bitcoinu. Zatímco týden před koncem roku se s téměř 40 procenty zisku nadmíru povedl, kdo se nechal zlákat kurzovou historií, jako vždy pohořel. Jen za uplynulý týden totiž hodnota bitcoinu zase o třetinu propadla. Mrazivé večery jsou ideální příležitostí k nekonečnému dumání nad důvody.

Češi si loni dokázali pořádně užít jednoho z mála roků, kdy jejich mzdy rostly rychleji než ceny. V listopadu utratili o osm procent více než před rokem. Doslova na dračku šla přitom luxusní auta, trio německých prémiovek prodalo v zemi loni v průměru takřka o třetinu více aut než před rokem. Paštiky už ale začínají zdražovat, soumrak národního optimismu se nezadržitelně blíží.