Zápisník Marka Schwarzmanna: V zajetí RAM a úvah Fasela

notebook (ilustrační foto)

notebook (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova E15

Každý to už někdy zažil: koupil si nové zařízení (mobil, tablet, počítač) a nadšeně všem známým tvrdil, že má novou výkonnou mašinku, která tu jeho předchozí (starou a pomalou) naprosto překoná. Jaké pak bylo zklamání, když se nový bazmek začal zadýchávat naprosto stejně jako ten předchozí, lagoval a tuhl při práci s více programy... Není se však čemu divit.

Když se totiž řekne výkon, většina lidí si prostoduše představí, že přístroj hlavně musí mít procesor nejlépe o několika jádrech a taktu přesahujícím dva či tři gigahertze – a to je právě ten chyták dnešní doby – i když budete mít procesorů, kolik chcete, jakmile například s telefonem budete chtít dělat s více aplikacemi, z prodlev kvůli 512 RAM se zblázníte.

A stejný hřích platí pro laptopy a stolní počítače – s dvěma giga RAM člověk zmíněný stroj leda tak zapne a pustí na něm prohlížeč. Pro nějakou více či méně normální práci a spuštění jiných aplikací si na „dvojkové ramce“ užijete akorát čekání a odrovnáte nervy.

Trochu jiné nervy nyní má šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel, který se nedávno nechal slyšet, že neví, jak naložit s hokejovou reprezentací Jižní Koreje, jež bude pořádat ZOH v roce 2018. Fasel má obavu, že korejští borci na ledě budou pro ostřílené týmy příliš snadným soustem a pouhým zdrojem laciných bodů do tabulky. Olympiáda by tak poprvé v historii mohla proběhnout bez zapojení domácího týmu.

Panu Faselovi by asi v rámci jeho snahy o konformní výsledky měl někdo připomenout, že ve sportu přece nejde o to vyhrát, ale zúčastnit se.