Zápisník Michala Tomeše: Rozmarné léto

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ceny benzinu a nafty letí prudce vzhůru a děsí tak všechny české dovolenkáře, kteří už pomalu počítají, o kolik víc je cesta za sluncem bude stát.

Panika je přitom spíše předzvěstí okurkové sezony než přicházející ropné krize. Paliva zdražují před prázdninami pravidelně, a pokud si vzpomenete, před šesti lety litr benzinu překročil hranici 40 korun a mzdy přitom byly o pět tisíc nižší, zatímco nyní je to v průměru 33,30 koruny za litr. A za totality? No to jste si za průměrnou mzdu koupili benzinu třikrát méně.

O tom, že se nic neděje, nemohou hovořit na Slovensku. Dvanáct redaktorů veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice RTVS podalo výpověď. Vadí jim, že vedení stanice cenzuruje informace a bezdůvodně rozvazuje smlouvy s externími redaktory. Situace na Slovensku je tak mnohem složitější než v Česku, kde mají mnozí politici s veřejnoprávními médii také problém. Řešení přitom nabízí samotný prezident Zeman, kterého kritika veřejnoprávních médií sice nepřestala bavit, si ale našel kamaráda s vlastní komerční televizí.

Zmrtvýchvstání ruského novináře Arkadije Babčenka vyvolalo po celém světě smíšené reakce. Zatímco jedni jsou rádi, že je kritik Putinova režimu naživu, druzí ukrajinským tajným službám zazlívají, že jejich jednání může mít závažné následky. Babčenko to však razantně na sociálních sítích odmítl a ohradil se vůči nečinnosti Velké Británie. I zde můžeme očekávat rozmarné léto.