Zdeněk Pečený: Bída ve vzduchu

Terminál 5 letiště Heathrow (ilustrační foto)

Terminál 5 letiště Heathrow (ilustrační foto) Zdroj: Heathrow Airports Limited

Na snahy některých aerolinek, především těch nízkonákladových, co nejvíce s klienty zametat jsme si již zvykli. On s tím člověk v případě, že dal za letenku do nějaké evropské metropole dvě tisícovky, tak nějak počítá. Horší zprávou je, že po lowcostech se s cestujícími snaží vyběhnout také tradiční národní přepravci.

Vzpomeňme si na to, jak české aerolinky svým dlouholetým zákazníkům ukradli nasbírané míle na věrnostním programu, které nadále pečlivě po dvou letech zase umazávají. Mezi aerolinkami je tato praktika – u pravidelných cestujících – neobvyklým jevem.

Nedávno zase ukázaly British Airways, že si naprosto neváží svých cestujících a jejich času. Poslední let z Londýna do Prahy 6. srpna zastihla před přistáním nad Prahou bouřka a kapitán, pravděpodobně s vidinou brzké hotelové postele a dne volna navíc, nepochopitelně nepočkal na zlepšení podmínek v Ruzyni a spěchal přistát ve Vídni.

Tam BA organizačně naprosto selhaly a zhruba 150 cestujících hodily na bedra tří dvacetiletých pracovníků tamního handlingového partnera. Ti po tříhodinovém čekání na náhradní autobusovou dopravu ve dvě hodiny po půlnoci cestujícím sdělili, že autobus pojede až v 11 dopoledne a že mají jet do hotelu.

Autobus nakonec cestující dovezl do Prahy oproti plánovanému přistání s 19hodinovým zpožděním. Jinými slovy ztracený den života. Vše beze slova omluvy či zajištění kapky vody po celých těch 19 hodin. Cestující by si neměli vše nechat líbit, a pokud to jde, necestovat s těmi, kteří si důvěry a peněz pasažérů neváží.