Zdeněk Pečený: Britská cesta

David Cameron se vrací

David Cameron se vrací Zdroj: ctk/ap

David Cameron na to jde od lesa. Zatímco levicová opozice si za předsedu zvolila trockistu Jeremyho Corbyna, který se kamarádí s teroristy z IRA či Hizbaláhu, a tím se sama odrovnala na generaci dopředu, premiér vyrazil do Libanonu a tamních uprchlických táborů. Proč? Chce tam přežívajícím uprchlíkům nabídnout nový život na britských ostrovech.

Smyslem je další běžence odradit od cesty přes Středozemní moře tím, že azyl nabídne těm, kteří zůstávají v uprchlických táborech v Libanonu či Jordánsku. Potom je tu německá cesta, kdy Angela Merkelová nejdříve zve všechny uprchlíky světa do Německa, které je prý uvítá s otevřenou náručí a nabídne jim lepší život. Následně kancléřka uzavřela hranice s povzdechem, že země už ten příliv nezvládá. A pak je tu česká cesta: raději neříkat nic. Anebo alespoň ne moc nahlas.

S bezkontaktními kartami se musí opatrně. Při jejich zavádění banky slibovaly, že nahradí škodu v případě zneužití karty neoprávněnou osobou (platby nízkých částek nevyžadují PIN). Dnes už to všechny banky neslibují. Inu když ptáčka lapají, hezky mu zpívají.

Britští vědci přišli se studií, podle které bude třetina pracovních míst do deseti let automatizována, a pracovníky nahradí roboti. Čím méně sofistikovaná práce (a nižší plat), tím vyšší pravděpodobnost, že pracovník z masa a kostí bude nahrazen strojem.

Kdo vydělává v přepočtu 1,1 milionu korun ročně, má prý pětkrát větší šanci, že ho vystřídá umělá inteligence než ten, kdo vydělává 3,6 milionu ročně. Podle této matematiky to vypadá, že celé Česko nahradí roboti velmi brzy.

Čtěte další zápisníky Zdeňka Pečeného: