Zdeňek Pečený: Dividendy nezastavíš

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas

Už se zdálo, že zahraniční matky přestanou ždímat tuzemské banky na dividendách. Valná hromada Komerční banky dnes schválí návrh představenstva na vyplacení 230 korun na akcii, zhruba dvě třetiny poputují do pařížské centrály Société Générale.

Komerční banka vyplatí stejnou dividendu jako před rokem i přesto, že jí o 12,5 procenta klesl zisk. Česká spořitelna pak minulý týden oznámila, že navzdory poklesu zisku o 6,2 procenta zvýší dividendu o dvacet procent. Mateřské Erste do Vídně tak pošle šedesát korun za akcii. Tuzemské banky loni jako celek vydělaly o 4,3 procenta méně.

Zisky se nejvíce propadly třem největším ústavům, které v portfoliích jejich matek platí za citrony k vyždímání. Trend klesajících zisků a marží bude pokračovat a brzy na udržení či dokonce zvyšování dividend nebude kde brát. Pak už opravdu přijde do Paříže, Vídně a Bruselu kocovina.

Jen tři procenta cestujících londýnským metrem potřebují služby pokladních, kteří prodávají jízdenky. Když ale chtěl provozovatel londýnské podzemky pokladny zavřít, vyvolal hrozbu stávky, kterou nakonec neodvrátila ani vyjednávání s obory.

Kiosky prodávající jízdenky se v Londýně stejně brzo zavřou. Na konci letošního roku bude možné za vstup do metra zaplatit bezkontaktní kartou přímo v turniketu. K čemu tedy pokladní? O něčem podobném si může nechat zdát pražský dopravní podnik, který by se 150 pokladních také rád zbavil. Bohužel v Praze jen deset procent majitelů Opencard pokladnu nepotřebuje, protože si ji nabije on-line. Zbytek se rád staví za paní pokladní na pokec.

Menší výdělky, větší dividendy