Zdeněk Pečený: Finanční negramotnost

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Akciové trhy za sebou mají čtyři extrémně zlaté roky. Od roku 2009 se zhodnotily o více než sto procent. Nemálo tomu pomohly centrální banky svými stimuly. Takže se akciové trhy poněkud rozcházely s vývojem reálné ekonomiky.

Možná to je i důvod, proč si málokdo ze spoluobčanů všiml, že jim mezi prsty unikla příležitost, která se nemusí opakovat minimálně několik desítek let. Možná za to může finanční negramotnost anebo nedůvěra v akcie. Češi jsou svým odporem k akciím vyhlášení, kvůli tomu pražská burza vypadá tak, jak vypadá.

Negramotnost způsobuje i to, že řada našinců si akcie kupuje – aniž o tom ví – přes investiční životní pojištění, které jim prodal soused. Jen se ten nákup poněkud prodraží. Pozitivní zprávou nakonec ale je, že ještě není úplně pozdě do rozjetého vlaku naskočit.

Akciové trhy mohou i přes současné víceméně férové ocenění posílit o dalších třicet, když se zadaří snad i padesát, procent. Už ale půjde o nafukování bubliny, která jednou praskne.

Britská média jdou, zdá se, občas za senzační reportáží příliš daleko. BBC News odvysílala „šokující“ reportáž z Blízkého východu o tom, že šestina obyvatel Dubaje musí vyjít s pouhými dvaceti americkými dolary na den.

Stačilo přece přijet do Česka kamkoli mimo Prahu nebo do Polska či na Slovensko a našlo by se spousta podobně „postižených“ s 380 korunami na den. Anebo štáby nedorazily, protože tady by takové zjištění nikoho z britských diváků nepřekvapilo, zatímco v Dubaji jezdí přece každý minimálně v bentleyi?