Zdeněk Pečený: Hazard po česku

herna

herna Zdroj: E15

Přesun hospodářské síly směrem k asijským ekonomikám vcelku trefně dokládá v posledním desetiletí výstup bývalé portugalské kolonie Macao na post světové gamblerské jedničky. Hráči tam prosázejí již sedmkrát tolik, co v kdysi slavném Las Vegas, jež je synonymem hazardu.

Včas se vzpamatovaly americké firmy Wynn Resorts a Las Vegas Sands, které zpozorovaly upadající slávu pouštního centra hazardu a nyní investují miliardy dolarů právě ve zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky. Díky růstu jejich akcií zbohatl v loňském roce zakladatel Las Vegas Sands Sheldon Adelson o 14,4 miliardy dolarů. Více loni z top miliardářů vydělal jen Bill Gates.

Asi se není čemu divit. Rostoucí bohatství Číňanů a dalších Asiatů v kombinací s jejich genetickou náchylností k hazardu udělalo své. Stačí občas zavítat do některé z nesčetných tuzemských heren, kde není obtížné narazit na vietnamské obchodníky vyprazdňující bankovkami narvanou krabici od bot do automatické rulety.

Často herna patří samotným hráčům, popřípadě jiným příslušníkům stejné etnické menšiny. Bohužel české herny a kasina opravdu nehrají stejnou ligu jako ta ve Vegas, Macau či Singapuru a tím pádem do eráru příliš nepřispívají. Asi to bude tím, že k otevření nonstop kasina či herny u nás stačí živnostenský list, který se dá pořídit za tisíc korun.

Takhle to ve světových centrech hazardu opravdu nefunguje. Odvody jsou vysoké a licence drahé, tak aby z toho něco měla i tamní administrativa. Třeba se zde ale inspiruje naše budoucí vláda, která tak zoufale shání nové zdroje příjmů.