Zdeněk Pečený: Ještě bez hypotéky?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Mohlo by se zdát, že alespoň jednu hypotéku má v Česku každý, ale není to tak. Podle dostupných údajů si ji vzalo méně než půl milionu domácností z bezmála 4,5 milionu. Není divu, že banky stále cítí příležitost.

Zdánlivě sice ořezaly úroky a marže na kost, ale vzhledem k tomu, že se samy financují za nulový úrok, stále vydělávají, když půjčují za dvě procenta. Souboj bank o hypoteční úvěry tak zase přituhuje. Úroky začínají na 1,7 procenta, tedy sazbě, kterou ještě nedávno nabízely spořicí účty. Banky se snaží přijít i s něčím novým než jen nejnižším úrokem.

Nejnověji Sberbank přihodí k hypotéce až půl milionu na vybavení domácnosti, a to za stejný úrok jako za hypotéku samotnou. Už není na co čekat a pro hypotéku běžet, sazby prý půjdou jen nahoru. Říká se to už pět let.

V Severní Americe již kvůli nízkým cenám ropy omezují těžbu a propouštějí. Jen ve Spojených státech se minulý týden zastavilo osm procent všech těžebních věží. Nechat si zajít chuť na lepší zítřky musí také Kanada a její provincie Alberta, která doufala, že jí vyšší produkce ropy z břidlicových písků pomůže z finančních nesnází. Alberta – byť už delší dobu těží více ropy než Norsko – z ropných dolarů nikdy nic neušetřila.

Podle statistik má v ropných fondech sedmdesátkrát méně než skandinávská země a navíc ještě státní dluhy. Všichni dávají Norsko za příklad rozumného nakládaní s ropným bohatstvím. Jak by se ale tvářili, kdyby měli platit za litr benzinu padesát až šedesát korun?