Zdeněk Pečený: Kouzlo srovnávání

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Všichni se rádi srovnávají. Vždy je ale důležité s kým a v čem. Základem úspěchu je zvolit si dostatečně podřadný cíl, abychom ze srovnání vyšli co nejlépe. Třeba pražská burza. Za moc nestojí, ale stačí ji srovnat se Slovenskem – a hned vyjde obrázek o poznání půvabnější. Na Slovensku totiž žádný kapitálový trh není.

Katarský fond koupil podíl ve společnosti vlastnící aerolinky British Airways a Iberia. Za deset procent firmy dali Katařané 1,15 miliardy liber. Každá z leteckých společností má teoreticky hodnotu tak 213 miliard korun. Za kolik že se prodávaly ČSA před dvěma lety? Za 153 milionů korun, co se dá dělat. Ale! Jakou hodnotu mají slovenské aerolinky? Aha, tam žádné nemají. Tak to vidíte, nejsme na tom zas tak špatně.

Ožralým vstup zakázán! Po několikaměsíčním testování ve vybraných klubech především v nepříliš afluentním londýnském předměstí Croydon se testery na alkohol rozšíří do dalších částí metropole. Vyhazovači zamítnou vstup těm, kteří budou příliš pod parou. Chtějí tak na jedné straně zamezit konfliktům plynoucím z přílišné konzumace alkoholu, ale také takzvanému „předzásobení“ – tedy situaci, kdy se návštěvníci klubu opijí doma alkoholem ze supermarketu, aby po zbytek večera už moc neutratili.

Limit by měl být stanoven na dvojnásobek limitu alkoholu povoleného za volantem, v britském případě tedy zhruba 1,6 promile. Bylo by zajímavé sledovat, jak by se s takovým opatřením vyrovnali v České republice podle klasicky uplatněné poučky „stačí okopírovat“. Kolik je dvakrát nula, ví zřejmě každý.