Zdeněk Pečený: Kupujte skotské vinice

Okolí jezera Loch Ness uprostřed údolí Great Glen má prý budoucnost jako vyhledávaná vinařská oblast

Okolí jezera Loch Ness uprostřed údolí Great Glen má prý budoucnost jako vyhledávaná vinařská oblast Zdroj: Stepan Bruner, E15

Říká se, že na nejlepší věci se vyplatí počkat. Platí to o víně, ale také o investicích. A co teprve o kombinaci obojího. Nemluvím o nákupu lahve vína za pár tisíc v naději, že ji za pár let výhodně prodám. Jde o nákup celých vinic tam, kde žádné nejsou.

Podle nových vědeckých zjištění by měl každý, kdo uvažuje dál než do příští neděle, zapomenout na nákup vinic v Itálii, Španělsku či Kalifornii. Údajně tam brzy bude takové teplo, že už tam neporostou ani nejodolnější odrůdy syrahu či cabernetu franc – leda tak rozinky.

To samozřejmě dělá radost zemím bez významnější vinařské tradice, kde se ještě před pár desetiletími pilo doslazované růžové portugalské víno za tři pade. Podle všeho leží budoucí pěstírny bílého, růžového či červeného výrazně severněji od dnešních vinařských velmocí.

Z toho těží třeba Anglie. Šumivé víno z hrabství Sussex se už prodává za cenu šampaňského, tedy zhruba tisíc korun za litr. A co teprve až už v okolí Remeše nepůjde šampaňské vyrábět? Podle profesora geologie bude nejlepší víno pocházet ze strání Velkého údolí (Great Glen) na skotské Vysočině, kde je geologické podloží stejné jako v okolí Kapského Města.

Už i Italové něco tuší, a proto podle kanadských médií nakupují pozemky severně od kanadského Vancouveru, kde se donedávna dařilo nanejvýš tak borůvkám, a chtějí tam zakládat vinice. Kdo tedy hodlá zaopatřovat děti, pořizuje vinice v Anglii a Dánsku, a kdo myslí na vnoučata, zakládá vinice vedle palíren whisky ve Skotsku anebo rovnou mezi medvědy v Kanadě.

Pavel Chrást: Ve víně u nás pořád panuje buranství