Zdeněk Pečený: Matika je problém

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Images Money, Flickr.com (CC BY 2.0)

Nepřekvapí, že lidé, kteří matematikou příliš nevládnou, nepatří k nejmajetnějším. Jsou totiž v začarovaném kruhu. Toho, kdo neumí počítat, každý oškube.

Dobrý příklad nabízejí letenky do New Yorku, který pro každého, kdo tam nebyl, představuje jakýsi magnet. Nabídka letenek pod deset tisíc a třeba i za osm tisíc je tak široká. Háček tkví v odletu z Polska a příletu do Irska. Kdo ovládá malou násobilku, spočítá si, že cesta z Česka na místo odletu a zpět z místa příletu domů letenku prodraží na více, než za kolik se dá letět z Prahy. O nutnosti platit někde hotel ani nemluvě – což se ale dá vyřešit přespáním na letišti. Často prostě není nejlevnější to, co se tak na první pohled jeví. Někteří to ale odmítají chápat.

Evropští turisté sice při výjezdu mimo eurozónu pláčou, ruce si však mnou exportéři a investoři. Opět platí pravidlo o potrefené německé huse. Němci, kteří se považují za největší oběť krize eurozóny a finanční pomoci Řecku a dalším zemím, si na dovolených mimo Evropu nezapomenou postěžovat . Dříve si ale Německo a tamní podniky plnily kapsy na prodeji aut, praček a ledniček do jižních zemí eurozóny. To bylo vše v pořádku.

Německu nízké úrokové sazby seděly mnohem více než neefektivním jižním zemím. Nyní zase patří německé akcie ke globálním premiantům se čtvrletním zhodnocením o 25 procent. A to opět díky politice Evropské centrální banky, která tiskne eura a do ekonomiky jich leje šedesát miliard měsíčně. Německé remcání ale neustává.