Zdeněk Pečený: Maximální mzda

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Zdroj: E15

Musíme si zvyknout, že minimální mzda pod taktovkou vlády levice poroste rychleji a častěji, než jsme byli v uplynulých letech zvyklí. Od ledna se zvýší na 9200 korun.

Od roku 2018 by prý dokonce neměl nikdo zaměstnaný na plný úvazek vydělávat méně než 11 200 korun měsíčně. To je sice bohulibé, ale levicovým politikům tradičně unikají základní ekonomické poučky. Pravděpodobně proto, že většina levicových politik ekonomické poučky popírá. Základní poučka říká, že vysoká minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost a podporuje práci načerno, protože řadě firem se už nevyplatí někoho zaměstnávat za vysokou minimální mzdu. Dotyčný tak skončí na pracáku a možná najde nějakou brigádu „načerno“.

Do státního rozpočtu z takové rošády rozhodně více peněz nepřiteče. Tak či onak negativní důsledky dopadnou jen a pouze na nízkopříjmové skupiny obyvatel, tedy voliče levice.

Londýnská gastroveřejnost je pohoršena tím, že nejnovější vydání gurmánské bible, světového průvodce Michelin, rozšiřuje seznam oceněných restaurací v britské metropoli pouze o šest jednohvězdičkových provozů. Ani jeden podnik nerozšířil prestižnější spolek restauračních provozů se dvěma a třemi hvězdami. Gastroveřejnost si myslí, že londýnské restaurace si zaslouží více ocenění.

Kdybychom měřili tímto metrem, pak by tuzemští milovníci dobrého jídla museli sídlo průvodců Michelin minimálně podpálit, protože s pouhými dvěma oceněnými jednohvězdičkovými restauracemi v české metropoli mají ještě větší pocit, že je tu prostor pro více hvězd.