Zdeněk Pečený: Nechcete půjčit?

Air Bank

Air Bank

Zoufalá snaha tuzemských bank sehnat lidi, kteří si chtějí vzít spotřebitelský úvěr na nákup televize nebo gauče, pokračuje i v novém roce. Nejvíc problém pálí menší banky, které nabraly miliardy až desítky miliard korun vkladů od tuzemských šetřílků. Jenže rozpůjčovaly zatím jen jednotky procent, kdežto u jejich konkurentů se tento ukazatel pohybuje mezi 70 až 80 procenty. Velké bankovní ústavy tak zůstávají v honu na každého, kdo by si mohl půjčit, trochu mimo hru.

Malé banky si navíc uvědomují, že si lidé nechtějí půjčovat na nový počítač, když ten starý pořád funguje. Snaží se proto od svých rivalů na trhu přetáhnout klienty splácející úvěry již nějakou dobu (je to bezpečnější než nabízet úvěr novým klientům). Lákadlem mohou být nižší splátky či slučování několika starých úvěrů do jednoho.

Posledními hity jsou lákání na odměnu 1500 korun v hotovosti (Equa), anebo na garantovanou sazbu prodanou na Slevomatu (Zuno). Úrokové sazby na spotřebitelských úvěrech jsou na dně. Air Bank si dokonce uvědomila, že jejích 8,9 procenta je příliš málo, a tak sazbu v tichosti a bez ukřičených kampaní zvedla a „dorovnala“ nabídku ve výši 9,9 procenta, kterou se chlubí konkurenční mBank.

Východiska jsou dvě. Buď to musejí banky vysedět a počkat na zlepšení ekonomických podmínek na českém trhu, anebo začít nabízet úvěry za nižší úrok, než kolik platí na spořicím účtu. To by bylo najednou zájemců o půjčku!

Banky se nyní předhánějí v tom, kdo vám bude moct půjčit

Úvěry: Equa jde do boje – bude vracet poplatky klientům ostatních bank