Zdeněk Pečený: O (ne)vrácení poplatků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Obvodní soudy v metropoli začínají pomalu zavalovat žaloby o vrácení poplatků za vedení úvěrových účtů. Jejich podstatou je to, že lidé s něčím (placením za vedení úvěrového účtu) souhlasili svým podpisem a o několik let později dospěli k názoru, že s tím vlastně od začátku nesouhlasí a chtějí něco (poplatky) vrátit.

Ještě než budou soudy v obvodech, kde tuzemské banky sídlí, nesmyslnými žalobami zahlceny ke znehybnění, skončilo již pár sporů ve prospěch bank. Právničtí příživníci (známí také jako spasitelé okrádaných lidiček) zahltí soudy, které tak budou ještě pomaleji než doposud rozhodovat jiné spory. Pokud dodrží své sliby, že zastupovaní klienti nezaplatí ani korunu, budou na soudní poplatky za prohraných 35 tisíc sporů muset sehnat 35 milionů korun a jejich práci jim také naštěstí nikdo nezaplatí.

V pražské Rybné ulici zraje stále více ležáků. Ne, nepřestěhoval se sem smíchovský pivovar. Sídlí zde Pražská burza cenných papírů, kam si chodí lehnout stále více firem. Posledním přírůstkem z minulého měsíce je neprůhledná společnost Borealis zabývající se „průzkumem nerostných surovin“. Zatím jedinou aktivitou na tomto titulu od jejího vstupu na pražský
parket byla objednávka dvou set kusů akcií za cenu 1,80 koruny. Objednávka zatím nebyla vypořádána, háčkem je, že společnost na burzu vstoupila za cenu 180 korun a bez jakéhokoli obchodu se po více než měsíci stále nabízí za 180 korun. Tato objednávka nicméně ukazuje, za jakou cenu jsou investoři ochotni akcie nových firem na tuzemské burze nakupovat.