Zdeněk Pečený: Objevujte objevené

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Objevte taje pražské burzy! Zhruba tak láká společnost BrokerJet ze skupiny České spořitelny na Investiční Fórum, které má pět partnerů. Jedním je sama pražská burza, druhým skupina burz CEE, tedy rakouská matka pražské burzy.

Na akci vystoupí také Zdeněk Radil, generální ředitel „velkého“ úlovku pražských burzovních pánů – pivovarů, které oficiální web fóra překřtil na „Lobkowitcz“ namísto Lobkowicz. Jak už ale deník E15 psal, pivovarnická skupina je padesátkrát menší než telekomunikační Telefónica, kterou koupila skupina PPF a která se z burzy nejspíš stáhne.

Skupina menších pivovarů burzu před pádem do škatulky „okrajové trhy“ na úroveň Nigérie či Ománu nezachrání. Takže jaké taje burzy? Že by měl její šéf Petr Koblic schovaného něco ve skříni? Češi prý stále méně pijí tvrdý alkohol. Loni sice spotřeba mírně stoupla, ale jen kvůli propadu v roce 2012, kdy prodeje zmrazila prohibice a pak strach. Všichni, kteří věřili, že si za stovku kupují kvalitní a zdaněnou vodku, měli strach cokoli vypít v nejistotě, zda se zítra z obvyklého bezvědomí ještě probudí. Statistika ukazuje, že konzumace lihovin deset let klesá průměrně o čtyři procenta ročně.

Pívali Češi příliš a teď se situace normalizuje? Zdá se, že ano. Podle lékařů je konzumace tvrdého alkoholu stále nebezpečně vysoká. Opět se ukazuje, že vše zlé je pro něco dobré. Metanolová aféra nakonec pomůže snížit spotřebu lihovin, a to hlavně těch laciných, jež se vyrábějí ze sprostého lihu smíchaného s cukrem či ochuceného nějakou trestí.