Zdeněk Pečený: Padající sazby hypoték

hypotéka, ilustrační foto

hypotéka, ilustrační foto Zdroj: lovci-odmen.cz

S přicházejícím podzimem se tuzemské banky opět předhánějí v tom, která více srazí reklamní sazbu hypotečních úvěrů. Jedna developerská společnost dokonce láká na „dotovanou hypotéku“ s úročením 1,99 procenta. Stejné úročení nyní u hypotečního úvěru s plovoucí sazbou, byť pouze do 50 procent zástavní hodnoty nemovitosti, nabízí mBank. Ta ji přitom nijak nedotuje.

Úročení měsíčních úvěrů na pražském mezibankovním trhu se totiž pohybuje pod půl procentem ročně. Dvouprocentní sazba hypotečního úvěru vypadá lákavě, to už se dá vydělat na arbitráži i použitím spořicího účtu, ale ne každý má naspořenu polovinu ceny nemovitosti v hotovosti v krabici od bot. Nízké úroky pro nízké zástavní hodnoty nemovitosti tak jen dokazují to, co se již delší dobu ví. Banky se rvou především o klienty, kteří již hypotéku mají a kterým končí fixace a chtějí refinancovat.

Nových hypoték banky totiž poskytují minimum, pouze refinancují ty již existující a následně je vykazují za růst celého trhu a matou tím i zahraniční investory.

Jan Sadil: Stoprocentní hypotéky jsou nejrizikovější

mHypotéka Light do konce listopadu s úrokovou sazbou 1,99 % p.a.

Equa zvýhodňuje hypotéky a láká na bonus 5 000 Kč

O horlivosti, s jakou snižování sazeb probíhá, a potřebě dát o tom světu rychle vědět, svědčí i skutečnost, že v tiskovém materiálu jedné tuzemské banky se objevila zpráva o snížení sazeb hypotečních úvěrů o deset procentních bodů. Kdyby to byla pravda, tak se úrok dotyčné banky dostal na téměř minus sedm procent. Autor si pravděpodobně popletl procentní a bazické body. Příště tedy doporučuji si text alespoň pročíst předtím, než se o super nízké sazby podělím se světem.