Zdeněk Pečený: Zákazníkům navzdory

guvernér italské centrální banky
Mario Draghi

guvernér italské centrální banky Mario Draghi Zdroj: reuters

Minulý týden se objevil další znak toho, že napjatá krize v eurozóně mírně povoluje. Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi se již necítí povinen opakovat ve svých veřejných vystoupeních frázi, že společná evropská měna nezmizí. Ve svém projevu minulý čtvrtek Draghi výrok o nezrušitelnosti eura vynechal.

Stalo se tak poprvé od chvíle, kdy 24. července prohlásil, že ECB udělá, cokoli bude třeba, aby společnou evropskou měnu zachránila. Od té doby euro posílilo o 5,4 procenta a výnosy španělských a italských dluhopisů spadly. Poslední projev vyvolal nejedno pozdvižené obočí. ECB však reagovala rychle. „Buďte prosím ujištěni, že za absencí této fráze nic není,“ uvedl představitel centrální banky. „Tento závazek je nadále platným vyjádřením prezidenta ECB.“ Dá se tedy říct, že „nezrušitelné“ je nezrušitelným.

Také jste si všimli, s jakou rychlostí nahrazují všemožné automatické odbavovací kiosky na letištích lidský personál? A ten zbývající se s vámi nebude bavit, pokud si nejprve něco nevyřídíte na automatu. Aerolinky tvrdí, že to zrychlí odbavení, věří tomu ale někdo? Když se vyskytne problém, můžete na pomoc čekat půl hodiny, protože odpovědný pracovník má na starost dvacet takových přístrojů. O tom, že starší spoluobčané bez lidské asistence na automatu nevyřídí nic, netřeba mluvit.

Místo zrychlení odbavení a úspory času se tak připravte na to, že budete muset být na letišti stále časněji před odletem.
Přetahovaná s automatem něco zabere a nechcete přece zmeškat let. Hlavně že aerolinky mohou vyhodit pár zaměstnanců a něco málo ušetří.