Zvířetník je opět v plném proudu. Babiš uznal svou porážku

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Volební štáb hnutí ANO
Volební štáb hnutí ANO
Volební štáb hnutí ANO
Volební štáb hnutí ANO
Volební štáb hnutí ANO
16
Fotogalerie

V novinářském slangu se mu říká zvířetník a jeho chvíle přichází vždy nejpozději hodinu po oznámení výsledků voleb. Řeč je o tablu budoucích ministrů, chcete-li o spekulacích, kdo by za kterou stranu mohl usednout na které ministerstvo, jaká bude parita zastoupení jednotlivých stran, kolik ministerstev se případně vytvoří nebo zase zruší. Tato oblíbená kratochvíle novinářů má navíc to kouzlo, že ji strany využívají k vypouštění balonků, aby tak samotné vyjednávání ovlivnily na jednu či na druhou stranu. Prostě legrace.

Hnutí ANO se smířilo s myšlenkou, že budoucí vládu nesestaví. Naznačil to už v pondělí premiér Andrej Babiš, který zatím nechce pustit ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha velvyslancovat do Finska. „Je předpoklad, že členové této vlády v nové vládě nebudou, proto je třeba, aby s námi pan ministr zůstal až do konce,“ řekl Babiš.

V úterý se pak ministryně financí Alena Schillerová stala předsedkyní poslaneckého klubu hnutí ANO. Jistě, funkci je možné kdykoli později převolit, přesto se ale zdá, že se nyní hnutí ANO soustředí více na získání funkcí v Poslanecké sněmovně než na možnost sestavit novou vládu. A v úterý navíc Jaroslav Faltýnek řekl, že hnutí ANO „umí počítat do 108“.

Říkejme tomu reflektování politické reality. Neboli se jako nejpravděpodobnější varianta jeví ustavení středopravé vlády koalic Spolu a PirSTAN. A protože v jejím zvířetníku existuje shoda na osobě premiéra, říkejme jí vláda Petra Fialy.

O post předsedy sněmovny ještě bude tuhý boj. Koalice by byly jemně řečeno naivní, kdyby do rukou ANO odevzdaly všechny tři pokusy jmenování premiéra, což je věc sice hypotetická, ale má vzhledem ke zdravotnímu stavu prezidenta reálné kontury. V tuto chvíli se do povolebních jednání stále nezapojil. Křeslo předsedy sněmovny tedy mohou koalice odevzdat až poté, co na první pokus dojde, ať už z Hradu, nebo z rukou předsedy nově ustavené sněmovny. Všechno ostatní by bylo politické šílenství.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

Ukazuje se, jak okrasný byl ústavně nezakotvený zvyk pověřovat budoucího premiéra nejprve jednáním o sestavení vlády a pak se teprve vracet se 101 a více podpisy. Šlo o libůstku Václava Havla i Václava Klause a pokračoval v ní i Miloš Zeman. Teď ve chvíli, kdy prezident u jednání absentuje, si situace vyžádala živelný postup. A ten se – i díky poměrně přehledné povolební situaci – ukazuje jako zcela dostatečný.

Petr Fiala má šanci, že si pro jmenování dojde s již připraveným kabinetem a pohodlnou většinou ve sněmovně. K nevyřešeným otázkám tak počítejme právě zmíněný post předsedy sněmovny. Hnutí ANO zatím nenašlo angažmá pro předsedu Andreje Babiše. Vládní se vzdálilo, pokud by jím hnutí neobsadilo ani vedení sněmovny, mohl by to být signál o budoucí prezidentské kandidatuře. Podobně jako u Václava Klause na podzim roku 2002, kdy po prohraných volbách zůstal ve sněmovně nakrátko jako řadový poslanec.