Objem sázek na hry v Tokiu překonal dosavadní rekord. Padla i výhra ve výši několika milionů

Závěrečný ceremoniál Her v Tokiu

Závěrečný ceremoniál Her v Tokiu Zdroj: Reuters

NEJúžasnější olympijské stadiony: legenda, Ptačí hnízdo i domov pro Součka
Závěrečný ceremoniál Her v Tokiu
Symbolická předávka dalšímu pořadatelskému městu, kterým je francouzská Paříž
4
Fotogalerie

Objem sázek na olympijské hry v Tokiu u sázkových kanceláří v Česku dosáhl 1,15 miliardy korun a o 180 milionů korun překonal olympijský rekord z Ria 2016. Díky české finálové účasti šlo nejvíce sázek na ženský tenis, oblíbenými sporty byly také basketbal a fotbal. Nejvyšší výhru eviduje Tipsport, kde sázkař vyhrál zhruba 4,7 milionu korun. Letní olympiáda skončila v neděli.

Objem sázek na poslední letní olympiádu v Brazílii 2016 činil 970 milionů korun. Na nedávno skončeném fotbalovém Euru to byly zhruba tři miliardy korun. V hokeji drží rekord MS 2019 na Slovensku se sázkami za 1,8 miliardy korun.

„Olympiáda v Tokiu předčila naše očekávání. I přes všechna omezení lidé olympiádu sledovali a také se dařilo sázkám. Přece jen se olympijské hry konaly v období, kdy ještě spousta sázkařsky oblíbených soutěží má letní přestávku,“ uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Tipsport přijal sázky za 542 milionů korun. Nejsázenější událostí bylo finále ženské tenisové dvouhry mezi Vondroušovou a Švýcarkou Bencicovou s 19 miliony korun. Na finále čtyřhry, ve kterém český pár Krejčíková a Siniaková porazil Bencicovou s Golubicovou 2:0, to bylo o deset milionů méně.

„Mezi stovku nejsázenějších událostí se mezi tenis, basketbal a fotbal dostaly pouze dva volejbalové zápasy a taky sportovní lezení, kde závodil Adam Ondra. Na tuto soutěž jsme přijali sázky za 6,5 milionu korun, stala se tak devátou nejsázenější událostí her,“ doplnil Hadrava. Jak dále uvedl, jeden z klientů na pobočce v Praze vsadil 24 duelů na plavání, atletiku a cyklistiku, většinou tipoval, který závodník se umístí lépe. Za 6500 korun vyhrál 4 716 000 korun.

U Fortuny dosáhl objem sázek 400 milionů korun, zhruba o 50 milionů více než v roce 2016. „Prezentace české výpravy ovlivňuje zájem sázkařů vždy zásadně, sporty a disciplíny, ve kterých jsou naši reprezentanti úspěšní a mají medailové ambice jsou mezi sázkaři nejvyhledávanější. Úvodní potíže s koronavirem se na celkovém zájmu nakonec neodrazily,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Ve Fortuně si nejvyšší výhry připsali sázkaři, kteří věřili českým reprezentantům. Jeden z klientů vsadil 50 tisíc korun na to, že tenistka Markéta Vondroušová postoupí mezi nejlepší čtyři. Při kurzu 9:1 vyhrál 450 tisíc korun. „Další zase vsadil 100 tisíc korun na zlato pro judistu Lukáše Krpálka v kursu 5:1. Výhra tak činila půl milionu,“ podotkl Šrain.

Chance přijala sázky za 121 milionů korun. Podle mluvčí společnosti Markéty Světlíkové nezůstala žádná z disciplín bez vsazeného tiketu. „I na duely v lukostřelbě, ženském sedmičkovém ragby, vodním pólu nebo judu jsme přijali sázky za několik desítek tisíc korun. Úplně bez pozornosti neskončily sázky na taekwondo, tady to ale byl třeba jen jediný tiket vsazený za deset korun na zápas,“ dodala Světlíková.

Celkový objem sázek u Tipsportu, Fortuny a Chance dosáhl 1,06 miliardy korun. Podle odhadů patří těmto firmám asi 92 procent trhu. Ostatní společnosti absolutní objem sázek většinou nezveřejňují. Dá se však očekávat, že celkové sázky dosáhly asi 1,15 miliardy korun.

Video placeholde
NEJúžasnější olympijské stadiony: legenda, Ptačí hnízdo i domov pro Součka • Český olympijský tým