Hlasování o nedůvěře vládě pro mě bylo těžké, přiznává Patrik Nacher

Patrik Nacher

Patrik Nacher Zdroj: Michael Tomeš

Patrik Nacher
Patrik Nacher
3
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš má podle všeho jednoznačnou podporu svých poslanců, kteří před několika dny podrželi jeho vládu při hlasování o nedůvěře. Poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher, kterého Babiš před volbami odsunul z čela pražské kandidátky, nicméně neskrývá své pochybnosti. „Může to být nepříjemné, mohu kousat do kyselého jablka, ale ať chci nebo ne, vnímám ten fakt, že jsem byl za nějaký dres zvolen,“ vysvětluje důvod, proč vládu podpořil.

Říká se, že na Prahu má vždy vliv celostátní politika. Poškozuje pražskou organizaci ANO současné počínání Andreje Babiše?

Obecně platí u všech politických subjektů, že Prahu ovlivňuje celostátní politika víc než ta místní. V metropoli se všechno odehrává, je tu sněmovna, Senát, vláda i prezident. Když se demonstruje proti vládě, tak je to zejména v Praze. Pak to má přímý vliv na komunální politiku. U hnutí ANO je to znát dvojnásob, protože naši voliči se rekrutují mimo hlavní město. Celostátní politika tak má na hnutí ANO v Praze ještě větší vliv než na ostatní subjekty.

Jaká je nálada mezi poslanci ANO? To jste ani na chvíli o svém předsedovi nezapochybovali?

Já jsem na klubu nebyl, když se to probíralo, takže nevím, jaká byla atmosféra. Samozřejmě jako pražský politik i jako člověk, který se snaží celý život vyhýbat konfliktním situacím a kontroverzím, z té situace radost nemám. Už jenom tím, že to je taková neverending story. Abych byl upřímný, napadají mě otázky na obě dvě strany. Na straně jedné, co všechno se ještě dostane ven a co všechno bude muset premiér vysvětlovat, čímž půjdou na druhou kolej obsahové věci. Na straně druhé si kladu otázku, proč policie chtěla vydat Babiše měsíc před loňskými volbami, když jsme rok po vydání a nic nového se nestalo. Takže člověk má pochybnosti.

A sdělil jste tyto pochybnosti někdy Babišovi?

Já s ním otevřeně hovořím, občas si vyměníme SMS nebo e-maily. Troufám si říct, že on respektuje můj odlišný pohled, než mají ostatní. Dílem to může být dané i tím, že nejsem straník. Dílem, že jsem taková svéhlavička, a dílem tím, že jsem pražský poslanec. Babiš z těch reakcí chápe, že atmosféra v Praze je jiná. Pražští politici a poslanci mají svou pozici těžší a chtějí znát ty odpovědi důkladněji. 

Narážím na to, co říkal Jaroslav Faltýnek nebo Jan Volný, kteří mluvili o naprosto jednoznačné podpoře poslanců ANO vůči svému předsedovi.

Když jde o interní jednání, nepřijde mi fér cokoli sdělovat a říkat, kdo byl pro nebo proti. Já tu vždy bojuji s takovou vnitřní hranicí, kterou má každý nastavenu jinak. Kde je ta hranice mezi loajalitou k týmu a tím, že by člověk měl být nositelem nějakých myšlenek, za kterými si stojí a hrne je před sebou, aby nebyl ve stínu lídra? Člověk se sice za něj může schovat a nenést za nic odpovědnost. Negativní ale je, že se pak smývá rozdíl mezi jednotlivými poslanci. Já se v poslaneckém klubu snažím podělit se svými myšlenkami, na klubu jsem otevřený. Ač jsem se dříve definoval jako pozitivní rebel, tak by mě ale nikdy nenapadlo vynášet věci z klubu ven.

Bylo pro vás páteční hlasování o nedůvěře vládě také hledáním hranice? 

Musím přiznat, že je to pro mě těžké. Na jedné straně se zde pořád něco vrací a zvyšuje se tlak. Na druhé straně si říkám, co je za tím a jak je možné, že se policie a státní zastupitelství snaží ovlivnit politickou scénu a volby tím, že narychlo požádají vydat pana předsedu. Za rok jsme se přitom nikam neposunuli. Logicky si pak kladu otázku, proč nemohli počkat až po volbách. Není to černobílé. 

Může to být nepříjemné, mohu kousat do kyselého jablka, ale ať chci, nebo ne, vnímám ten fakt, že jsem byl za nějaký dres zvolen. Byl jsem do sněmovny zvolen nikoli proto, že jsem Patrik Nacher, ale že jsem byl Patrik Nacher na kandidátce ANO. Tudíž ten manipulační prostor pro prosazování individuality za každou cenu je omezený. Já si to omezení uvědomuji a uplatňuji je na věci, které jsou politicky uchopitelné, jako je důvěra či nedůvěra vládě nebo třeba státní rozpočet.

Vládu podporují komunisté, neposouvá se hnutí někam, kam jste to nečekal?

Já se stále definuji jako liberálně konzervativní člověk. V ekonomických a hospodářských otázkách jsem liberálně smýšlející, spíše tedy podporuji směřování k individuální zodpovědnosti, co nejnižším daním a byrokracii. V těch společenských věcech jsem zase spíše konzervativní, například manželství pro mě znamená vztah muže a ženy. Přicházím s návrhem, který by měl narovnat práva ostatním párům, ale manželství ponechává jako svazek pouze muže a ženy. Z toho vyplývá, že nejsem z podpory komunistů nadšený. Když si ale vzpomenu, jak to celé vznikalo, tak v momentě, kdy s vámi všechny politické strany odmítnou jednat, tak je to potom těžké. Já sám jsem preferoval koalici s ODS, ale oni s námi prostě odmítli jednat.

A co zadní vrátka, která pro vás představuje SPD? Tomio Okamura během minulých týdnů nabízel Babišovi podporu vládě.

Tato varianta se v poslaneckém klubu, pokud vím, ani neprobírala. Upřímně, já to takhle vůbec neberu. Když se podíváte na hlasování, tak SPD s opozicí hlasuje a nikdo ani nepípne. A když s nimi hlasujeme my, tak na to všichni u mikrofonu upozorňují. 

Ale my se nebavíme o zákonech, ale o nějaké vládní spolupráci.

Až to bude, tak se o tom budeme teprve bavit.

Vy sám byste pro vládní spolupráci s SPD byl?

Teď na to názor nemám, byla by to jen spekulace. Už se mi v minulosti stalo, že jsem na něco odpověděl, a pak se ta varianta ani nestala. Já jsem se k tomu vyjádřil na klubu a víc už nechci. 

V Praze si nakonec vyzkoušíte opoziční roli. Souhlasil jste s výroky Andreje Babiše těsně po volbách, že pražské ANO musí jít do opozice?

Já jsem si ho vyslechl, respektoval jsem to, ale nesouhlasil jsem s ním. V případě, že by s námi jednali, tak bychom se nebránili nějaké důstojné pozici v koalici. Nebudu dělat přece to, co jsem před chvílí kritizoval, a odmítal jednat. Já to beru jako jeho reakci na výsledek voleb, který byl zklamáním. Zodpovědností všech politických subjektů, zvlášť když byly výsledky tak těsné, je ale jednat a prosadit maximum svého programu. Ale tím, že s námi jednala jenom ODS – sešli se s námi sice i Piráti, ale to nebylo koaliční jednání – tak bylo jasné, že vše směřovalo k opozici.

Myslíte, že Babiš vnímá jako chybu, že na poslední chvíli vyměnil na postu pražského lídra vás za Petra Stuchlíka? Vy i Ivan Pilný jste ho na preferenčních hlasech nakonec přeskočili. 

To se musíte zeptat jeho. Myslím, že ta čísla jsou jasná. Kampaň byla velká, dobrá a profesionální. Andrej Babiš byl všude s Petrem Stuchlíkem vyfocený, tu podporu mu jako nejpopulárnější politik dal. A i přesto ho dva lidé na počet hlasů přeskočili. To si musí ale analyzovat on, já nemohu, vypadal bych jako nějaký sebestředný člověk, co chválí sám sebe.

Ale nějaké zadostiučinění jste musel cítit?

Tak určitě, nebudu hrát divadlo, že to nebylo zadostiučinění. To, že člověk nebyl na ulici vůbec vidět, a lidé mu přesto dali o šest set hlasů víc než lídrovi, který byl ve všech televizních debatách, jednoho potěší. Samotný výsledek ale potěšující nebyl.

Jaká je současná role Jaroslava Faltýnka v Praze? Bylo známo, že někteří bývalí radní za ANO za ním pravidelně chodili.

To já nevím. Já jsem za ním nejezdil, nebyl jsem člen rady. On tenkrát před lety dostal za úkol, aby se koalice dala zpět dohromady, to se podařilo. Jestli tu potom měl nějaké aktivity, tak určitě ne přese mě. 

Koalici tentokrát povedou Piráti. Na čem se s nimi shodnete?

Na klubu jsme si řekli, že chceme být razantní opozicí, ale zároveň férovou. Určitě nechceme všechno torpédovat. Na prvním zastupitelstvu jsme se u volby některých radních zdrželi nebo byli proti, ale pro dva radní jsme hlasovali – pro Petra Hlaváčka a Hanu Marvanovou. Tím jsme dali najevo, že umíme odlišovat. To chceme i u obsahu. V případě, že koalice bude rozhodovat rychle o dokončování radiál, budeme pro. Když se posune dál dokončení vnitřního obchvatu, budeme pro. Když se bude více spolupracovat se státem pro dokončení vnějšího okruhu, budeme pro. Podpoříme uvolnění stavebních uzávěr, zrychlení výstavby, jeden stavební úřad a tak podobně. V momentě, kdy to rada začne zpochybňovat a relativizovat, budou tam nějaká změkčení a začne se to prodlužovat či začne boj proti majitelům aut, tak se samozřejmě ozveme a budeme razantně proti. 

Proč jste na ustavujícím jednání navrhl na primátora Jiřího Pospíšila?

Tato koalice se představila jako koalice změny, ale podle dosavadních kroků tomu tak není. Říkají, že nechtějí být sběrači funkcí, a přitom počet uvolněných funkcí je nejvyšší. Chtějí lépe komunikovat s opozicí, ale když se podíváte na rozložení výborů, tak to spíš my jsme byli lepší komunikátoři. Koalice také mluví o odpovědnosti, kterou přitom nepřevzali dva lídři ze tří, což je celkem atypické. Když jdete se svým obličejem do voleb, získáte pro sebe hlasy a nepřevezmete tu odpovědnost, tak to není dobře. My jsme pana Pospíšila navrhli na primátora a mysleli jsme to skutečně vážně, byť jsme věděli, že to neprojde.

Vy byste s ním šel do rady?

My jsme nevyloučili na začátku jednání nikoho. Měli jsme jen limity ve vztahu ke KSČM, která se ani nedostala do zastupitelstva, a ve vztahu k nějakému bezbřehému aktivismu, který politiku poškozuje. Politik přebírá nějakou odpovědnost, má dělat věci populární i nepopulární, když jsou zapotřebí. A ne dělat aktivisticky jen to, co si žádá padesát lidí pod okny. To říkám jako člověk, který z aktivistického prostředí vzešel, když jsem upozorňoval na bankovní poplatky a ochranu spotřebitele. Politika je ale jiná disciplína. Buď ji člověk vnímá a respektuje, potlačí i tu individualitu a ví, že je v nějakém týmu, nebo to tam bude tlačit za každou cenu. Vůči tomuto jsme se vyhranili. 

Koalice vám nabídla podílet se na programu. Co budete za ANO navrhovat?

Jde o celou řadu věcí, budeme je ale navrhovat spíše na program zastupitelstva nebo na výborech. Jsou to záležitosti týkající se legislativy, protože chceme využít toho, že máme 78 poslanců. Zde můžeme nabídnout velkou spolupráci. Jedná se o problematiku taxislužby a Uberu, sdíleného ubytování, stavebního zákona, směnáren, průvodců, vraků na ulicích. Navrhneme změny ve jmenování členů statutárních orgánů, dvě zóny parkování, dokončení městského okruhu v připravené trase, stavbu a rekonstrukce mostů či P+R parkoviště.

Mnoho z těch věcí má koalice už v programu.

Tak to v komunální politice je, my tomu nebudeme bránit. Otázkou je realizace. Chceme, aby některé věci šly hned, aby nebyla Praha paralyzovaná. Bude záležet na tom, zda v koalici zvítězí aktivismus, který bude některé hotové věci znova analyzovat. Pak to potrvá mnoho dalších let.

Právě v souvislosti s vaším bývalým koaličním partnerem Trojkoalicí se mluvilo často o aktivismu. Vnímáte jako chybu, že jste s nimi před lety šli do rady?

Z původní Trojkoalice, která blokovala některé věci, pokračují v současné koalici čtyři zastupitelé. Jediní, kdo jsou skutečnou změnou, jsou Piráti. U prvního sestavení rady měla spolupráce s Trojkoalicí jistou logiku. Pak to padlo a u druhého pokusu se to podle mého soudu mělo udělat nějakým jiným způsobem. Bylo jasně vidět, že ideologicky byla koalice složená ze tří velmi odlišných skupin. Byla tam velká stopa zelené politiky, kdy automobil je sprosté slovo, ale byli tam i ti, kterým se říkalo betonáři. 

Hrozí rozpolcení i této koalici?

Sám jsem zvědavý. Přijde mi, že některé subjekty k sobě příliš nepasují. Třeba TOP 09 by chtěla podle mě rychle stavět a začít to dělat, ale někteří to spíše budou chtít zkoumat. Možná i proto, že obchvat pro ně prioritní není a chtějí se soustředit na cyklostezky a metro. Ty věci se přitom dají dělat paralelně.

Patrik Nacher (44)
Vystudoval vysokou školu Bankovní institut a známým se stal díky bojům proti bankovním poplatkům. Léta pracoval v tiskových odděleních ODS a Unie svobody a podílel se na řadě volebních kampaní, později si založil PR agenturu. V roce 2014 byl jako nestraník zvolen za ANO do pražského magistrátu a post zastupitele letos obhájil. Loni byl zvolen za stejné hnutí do sněmovny. Je ženatý a má dvě děti.