Riccardo Zannetti: Chystáme hodinky inspirované secesní Prahou

Riccardo Zannetti

Riccardo Zannetti Zdroj: Michael Tomes

Hlavní designér a výkonný šéf hodinářské společnosti Zannetti představil v pražském Hodinářství Bechyně nejnovější kolekce svých luxusních hodinek Piranha a Time of Drivers s motivy historických závodních aut. „Je trochu i naší zásluhou, že velké značky v posledních letech nabízejí umělecky zaměřené hodinky,“ říká Riccardo Zannetti.

Jaké hodinky máte na ruce právě teď ?

Jsou to hodinky z potápěčské kolekce. Jsme první hodinářskou společností, která vytvořila potápěčské hodinky s designovým číselníkem. Tyto hodinky jsou nejnovější model, říkáme jim Chobotnice. Jsou určeny pro profesionální potápěče, čemuž odpovídají i materiály. Číselník je vyroben z mamutí kosti a sklíčko ze safíru má tloušťku šest milimetrů. S těmito hodinkami můžete až do hloubky pěti set metrů. Hodinky Octopus pak mají řemínek z antilopí kůže a pod ním je ještě vrstva kaučuku, aby se zvýšila odolnost.

Je to solitér, nebo jde o součást některé z modelových řad?

Všechny naše hodinky jsou v podstatě unikáty, protože jsou vyráběny ručně, nikoli mechanicky pomocí strojů. Díky tomu je každý kus trochu jiný než předchozí. Ale tyto konkrétní hodinky jsou skutečně jediné na světě.

Kolik hodinek vyrobíte za rok?

Kolem pěti set kusů. Když máme nějakou složitou zakázku, stane se, že vytvoříme jediné hodinky za celý týden.

A jaký je poměr mezi solitérními kusy a modelovými řadami?

Kolem 40 procent našich hodinek tvoří zakázková výroba, hodinky speciálně na přání zákazníka. Lidé je vyhledávají stále častěji. Láká je, že mají hodinky, které nevlastní nikdo jiný na světě. Ale snažíme se jednotlivé kusy odlišovat i jinými způsoby, například jednotlivé číselníky namalujeme trochu jinak nebo pracujeme s různým gravírováním. Věříme, že i Češi tomuto přístupu propadnou. Je to jiný koncept než u ostatních hodinářských značek.

Máte i stálé zákazníky, kteří se k vám vracejí?

Spousta lidí naše hodinky sbírá. Bývají i součástí větších hodinářských sbírek a také se s nimi čile obchoduje na aukcích. A jejich cena nijak neklesá.

Často zmiňujete své rodiče, kteří byli umělci a ovlivnili vás. Čím konkrétně se zabývají?

Rodina na mne a mé umění měla skutečně zásadní vliv. Můj dědeček dokonce dělal hodinky. Otec je velkým sběratelem hodin a hodinek. Oba rodiče se umění věnovali celý život. V Itálii byli učiteli umění, otec navíc maloval, matka se věnovala miniaturám. Dokonce měla smlouvu s Vatikánem. První hodinky, které jsem kdy vytvořil, jsem jako poděkování za tuto silnou inspiraci věnoval právě otci. To bylo v osmdesátých letech, kdy jsem pracoval jako designér pro jiné značky. Kolem roku 1985 možná 1986 jsem se pustil do byznysu na vlastní pěst.

Vaše hodinky nabízejí řadu motivů. Na prezentaci v Hodinářství Bechyně jste například ukázal hodinky s motivy závodních vozů, slavnou řadou byly hodinky s motivem skútru Vespa, v novém čísle vašeho časopisu Tempus najdeme spousty motivů domácích mazlíčků a vy sám máte na ruce chobotnici. Kde se inspirujete?

Hlavní inspirací nám je Řím, především ten antický, ale také současný. Kamkoli se podíváte, najdete něco úžasného, krásného.

Zmínil jste, že Praha má podobné kouzlo jako Řím. Nechystáte se vytvořit nějakou limitovanou edici inspirovanou Prahou?

Vlastně… chystáme.

Co vás v Praze zaujalo natolik, že byste to rád využil?

Nejspíš vyjdeme z pražské secese. Alfons Mucha i pražské secesní domy jsou neuvěřitelné, Obecní dům například. Myslíme si, že Praha je nejkrásnější secesní město na světě. Ostatně Mucha a jemu podobní tvůrci patří k nejznámějším umělcům vůbec. A já se jimi chci inspirovat a vložit i jejich nápady do svých hodinek. Doufáme, že velmi brzy budeme mít něco hotového a ukážeme to světu.

Hovoříme-li o českém trhu, odkdy jsou zde vaše hodinky dostupné?

Naším výhradním distributorem je Hodinářství Bechyně, se kterým jsme navázali spolupráci v roce 2013.

A do té doby jste zde neprodávali?

Měli jsme zde jednoho soukromého zákazníka.

Jistě, vždycky jsou plány, jak rozšířit byznys. Ale vždy to záleží na tom, jak se domluvíte s dealery a distributory. Nic konkrétního v tuto chvíli neprozradíme. Letos jsme již otevřeli nový obchod v Šanghaji. Loni jsme investovali do Číny, České republiky a také Spojených států. Uvidíme, co přinese příští rok.

Minulý rok hodinářskému průmyslu neudělalo příliš velkou radost jedno z hlavních odbytišť luxusních hodinek, Čína. Kvůli politickým restrikcím zde po několika letech poprvé klesla poptávka. Dotklo se to i značky Zannetti?

Nemůžeme si stěžovat. Poptávka v Číně je stále velmi vysoká, a to i ve srovnání s jinými zeměmi, především evropskými.

Společnost Zannetti se stejně jako několik dalších italských výrobců zaměřuje na design. Cítíte to jako konkurenční výhodu proti švýcarským a především německým značkám, které jdou spíše techničtější cestou?

Jaké jsou nyní nejpopulárnější materiály pouzder? Stále vévodí vzácné kovy?

Ještě před pěti lety lidé chtěli především zlato. Používali jsme všechny typy zlata, žluté, růžové, bílé zlato a také platinu a stříbro. Ale teď nejraději pracujeme s růžovým zlatem a ocelí. Naši zákazníci se do oceli doslova zamilovali. Nechceme ale zůstat na jednom místě, zkoušíme proto novinky, například hodinky z bronzu a mědi.

Kolik stojí vaše nejdražší hodinky?

Jde o hodinky s pětiminutovým opakovačem (opakují zvuk každých pět minut – pozn. aut.). Jejich cena se pohybuje kolem 70 tisíc eur, záleží na použitých materiálech.

Vyrábějí se i v kolekcích?

Ne, jde výhradně o zakázkovou výrobu. Doposud jsme jich vyrobili asi deset. Jejich výroba trvá dva až čtyři měsíce, jsou skutečně velmi složité.

Máte ve svém týmu nějaký mladý talent, který by mohl podnik v budoucnu vést?

Mám. Svého syna. Je skutečně šikovný, takže možná se jednou skutečně stane mým nástupcem. Ale je zatím příliš mladý, je mu teprve sedmnáct let. Jinak je velmi těžké nalézt komplexně připraveného umělce a řemeslníka zároveň. Máme sice početný a velmi dobrý tým, ale v tuto chvíli v něm nevidím nikoho, kdo by mohl být mým nástupcem.

Jak funguje práce v takovém týmu?

Funguje u nás takový systém, že jako mladý nezkušený designér nebo řemeslník začínáte tvořit jiné produkty, které se u nás v laboratořích vyrábějí. Například manžetové knoflíčky či pera. Postupně získáváte zkušenosti, spolupracujete se zkušeným hodinářem a po delší době se teprve dostanete k tvorbě hodinek. I díky tomu si vše, tedy zatím kromě strojků, můžeme dělat sami.

Kde si tedy kupujete strojky?

Letos jsme na Baselworldu (nejprestižnější hodinářský veletrh světa – pozn. aut.) s velkým úspěchem představili vůbec první kalibr vlastní výroby. Byl v hodinkách z kolekce Vitruviánský muž inspirované perokresbou Leonarda da Vinci. Jde o kompletně ruční výrobu, ale zatím je to stále prototyp, na kterém budeme dále pracovat. Jinak využíváme výhradně švýcarské mechanismy a měníme si je dle vlastních potřeb.

V posledních letech se stále častěji skloňuje tourbillon, který kompenzuje rozdíly chodu hodinek v různých polohách. Neuvažujete o této jedné z nejsložitějších komplikací (v hodinářství se pojem komplikace používá pro funkci hodinek – pozn. aut.)?

Před několika lety jsme o něm uvažovali. Ale nyní tourbillon nabízí téměř každý, již to není nic, čím byste se odlišoval. Nabízí ho i malé módní značky a kvalita často není nijak valná. Raději zkoušíme jiné cesty, například již zmíněný pětiminutový opakovač.

Máte nějakou oblíbenou komplikaci?

Upřednostňuji komplikace, které využijete při běžném životě. Například chronograf, ten nepatří ke složitým komplikacím, a přitom se vám skutečně hodí.

Riccardo Zannetti (50)
Narodil se do rodiny s hodinářskou a uměleckou tradicí, jeho dědeček Carmine Zannetti vyráběl mechanické hodinky; oba jeho rodiče se živili uměním. Počátkem osmdesátých let obnovil značku svého děda, pracoval ale především jako designér pro jiné značky. V roce 1987 představil svou první kolekci The Stradivarius, o tři roky později otevřel první obchod. V současnosti jsou jeho ručně vyráběné hodinky k dostání ve dvanácti zemích světa. Od roku 2013 jsou dostupné i v Česku, jejich výhradním distributorem je Hodinářství Bechyně.