Velkým realitním fondům nastupuje konkurence, tvrdí Tomáš Jandík z Reico

Člen představenstva realitního fondu Reico České spořitelny Tomáš Jandík.

Člen představenstva realitního fondu Reico České spořitelny Tomáš Jandík. Zdroj: Reico

Kancelářská budova Qubix
Pražský mrakodrap City Tower
3
Fotogalerie

Od podnikatelských realit v dohledné době zlevnění očekávat nelze, soudí Tomáš Jandík, člen představenstva realitního fondu Reico ze skupiny České spořitelny. Může za to mimo jiné příliv korejského kapitálu.

Jsou Korejci konkurence pro české investory?

Momentálně se jedná o korejské investory, kteří kupují především nově postavené kancelářské budovy s cenou nad 2,5 miliardy korun za výnosy okolo pěti procent. V této kategorii typický český investor nepůsobí. Ale vzhledem k cenám, které jsou Korejci ochotni zaplatit, větší české fondy, a především tradiční zahraniční investiční fondy jejich konkurenci určitě významně pociťují. Na středoevropském trhu je ale také dostatek jiných příležitostí, které pro Korejce nejsou zajímavé a které dokáže tuzemský investor lépe vyhodnotit a zajistit.

Jak dlouho korejští investoři v Česku zůstanou?

Jsou to minimálně střednědobí investoři, kteří budou své nemovitosti v České republice držet po dobu pěti i více let. Co se týče nových akvizic, domnívám se, že pokud nerozšíří svůj investiční záběr na menší investiční objem, mohou být ve svém současném cílovém segmentu limitováni omezenou tuzemskou nabídkou.

Jsou ceny realit zdravé?

Trhy komerčních nemovitostí jsou vesměs ve zdravé kondici. Poptávka je velká a nabídka kvůli značné byrokracii v Praze omezená. To zvýhodňuje vlastníky na úkor nájemců a prodávající na úkor kupujících. A ceny rostou. Hodnoty v České republice vnímám jako vysoké, ale ne ve smyslu vrcholu trhu, ale určité úrovně, která může panovat velmi dlouhou dobu.

Fond Reico loni investoval 415 milionů eur. Zopakujete to letos?

Je to velmi málo pravděpodobné. Loňská situace byla opravdu výjimečná. Na začátku roku jsme začínali na plné míře zainvestovanosti, kterou nám povoluje zákon, a tu hodláme udržovat menšími až středně velkými nákupy.

Prodáte něco?

Většina nemovitostí má v našem portfoliu jasnou úlohu. City Tower je pražská dominanta a Melantrich stabilní kotva. Co se týče hodnoty, Forum Nová Karolina má obrovský potenciál, Forum Business Center nebo Industrial Park Dubnica zase zajišťují nadstandardně dlouhé příjmy od kvalitních společností. Naší výhodou je, že za normálních okolností prodávat nemusíme a i při prodeji můžeme do velké míry časovat trh. Obecně řečeno menší a starší nemovitosti v portfoliu, které již splnily svoji úlohu, jsou většími kandidáty na prodej než ty nově pořízené.

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a zítra máte ve schránce. Doprava je zdarma.

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15