Akcie, měny a názory Davida Kocourka: Sdílené bydlení v Praze

Airbnb

Airbnb Zdroj: reuters

Airbnb
2
Fotogalerie

Dopad Airbnb a dalších služeb sdílené ekonomiky na ceny nemovitostí se hojně diskutuje. Důvodem pro tyto diskuze je stále častější využívání tohoto typu ubytování. 

Samotné Airbnb uvádí, že v roce 2016 dosáhl počet nabídek na jejich portálu v České republice 15 900, z čehož 11 500 bylo v Praze. V samotné Praze 1 pak bylo podle dřívějšího odhadu Ivana Solila (radní v Praze 1) tři tisíce až pět tisíc bytů v nabídce Airbnb. Ještě v roce 2013 tiskové zprávy společnosti Airbnb uváděly pouze 1500 nabídek v České republice.

I nejkonzervativnější odhad tří tisíc nabídek sdíleného ubytování v Praze 1 stále představuje 25 procent nabídky v celé Praze, což i tak ukazuje na koncentraci těchto služeb do centra Prahy.

Vše o cenách bytů najdete zde >>>

Navíc vzhledem k velikosti této městské části a dostupného bytového fondu, který v minulosti prodělal výrazný úbytek v prospěch komerčního využití, bude největší vliv sdíleného ubytování na ceny rezidenčních nemovitostí právě v Praze 1. Její nejbližší okolí bude sice ovlivněno tímto růstem cen, tento dopad ale bude klesat úměrně se zvyšující se vzdáleností od turistických cílů.

Airbnb a jemu podobné tedy mají potenciál ovlivnit ceny nemovitostí pouze lokálně v Praze 1, ale jejich vliv na ceny nemovitostí ve zbytku Prahy, či dokonce v Česku je nadnesený. Za poptávkou po nemovitostech totiž stojí především velmi dobrá situace českých domácností. Ty těží z dobré situace na trhu práce a rostoucích mezd. Navíc mají i pozitivní očekávání do budoucna. Jejich investiční apetit je také podporován ještě stále nízkými úrokovými sazbami na úvěry na bydlení.

Autor je ekonomem KB