Ceny pražských bytů dál porostou, míní developeři

Reality

Reality Zdroj: profimedia.cz

Reality
Reality
Reality
Reality, ilustrační foto
Reality
7
Fotogalerie

Pětinový nárůst vykázaly meziročně ceny pražských bytů, tento trend by měl dál pokračovat. Uvádí to přehled českého realitního trhu Trend report, který vydala Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. „Střední vrstva si momentálně vlastní bydlení v Praze už nemůže dovolit,“ uvedl vlastník developerské společnosti Trigema. Na vině je podle něj nedostatečná výstavba nových rezidenčních budov, které brání špatná legislativa.

V roce 2015 se podle zprávy dal pořídit byt v Praze v průměru za 60 000 korun za metr čtvereční. Na konci roku 2017 se cena pohybovala kolem 90 000 za metr čtvereční.

Potenciální rezidenti si z toho důvodu vybírají bydlení mimo region a do Prahy dojíždějí. Zatěžují tím ale už tak nedokonalou pražskou infrastrukturu. Dle Trend report 2018 musí Čech nastřádat 15 průměrných ročních čistých platů, aby si mohl dovolit byt v Praze o rozloze 60 metrů čtverečných. Pro srovnání: v Bratislavě stačí platů deset, v Madridu sedm.

„Všechny zainteresované strany si dobře uvědomují, že složitou situaci v Praze je potřeba řešit. Město může vznik nových bytů významně podpořit nastavením vhodných podmínek, tedy především urychlením povolovacích řízení. To se týká především velkých rozvojových území,“ doplňuje Pavel Kliment, partner poradenské společnosti KPMG.

S vyšší poptávkou se potýkají i komerční budovy, kterých je však v Praze stále dostatek. Jejich neobsazenost je na historickém minimu a pohybuje se kolem sedmi procent.

Přehled českého realitního trhu Trend report je kolektivním dílem členů Asociace, mezi které patří čeští ekonomové a developeři. Vychází pravidelně každý rok od roku 2002.

Jak se dostat k vlastnímu bydlení? Unikátní manuál objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Chceš bydlet? • E15