Developer Daramis prodává bytové projekty skupině Crestyl

Luxusní projekt Vila Vokovice, který pro developera Daramis Group navrhlo studio Bogle Architects.

Luxusní projekt Vila Vokovice, který pro developera Daramis Group navrhlo studio Bogle Architects. Zdroj: Bogle Architects

Významný hráč na pražském realitním trhu je kousek od koupě části developerských projektů izraelské skupiny Daramis. Pokračuje tak v jízdě na akviziční vlně. 

 

Když nedávno v čele Asociace developerů střídal ředitel skupiny Daramis Martin Vachek šéfa společnosti Crestyl Omara Koleilata, nikdo ještě nevěděl, že tyto dvě firmy spolu chystají také velký obchod. Informaci, kterou již dříve přinesl E15 Premium, nyní potvrdily obě strany transakce. 

Nákup se mimo jiné týká luxusního bytového projektu Villa Vokovice v Praze 6 z dílny architektonického studia Bogle Architects, který letos získal ocenění Realitní projekt roku.

„Crestyl kupuje projekt ve Vokovicích stejně jako jedná o akvizici dalších projektů,“ řekl E15 Premium člověk obeznámený s transakcí, který si kvůli podepsané mlčenlivosti nepřál být jmenován.

„Stále se rozhlížíme po nových příležitostech dalšího rozvoje, jednou z nich je i akvizice projektů jiných developerů,“ reagoval bez dalších podrobností mluvčí Crestylu Ondřej Micka. Sdílnější nebyl ani Daramis.

Akvizice luxusního projektu přichází v době, kdy se i ceny běžných bytů dostávají na úroveň, která kdysi patřila jen bohatým. „Pokud se podíváme do roku 2014, nejdražší prodaný byt z naší nabídky stál něco málo přes osm milionů korun. Byty s cenou nad devadesát tisíc za metr čtvereční bychom tehdy spočítali na prstech jedné ruky. Dnes v této cenové hladině prodáváme téměř čtvrtinu nabízených nemovitostí,“ uvedla výkonná ředitelka developerské společnosti Central Group Michaela Tomášková.

Transakce mezi Daramisem a Crestylem s oceňovaným projektem Villa Vokovice je neobvyklá tím, že se týká již téměř hotové stavby. Developeři na trhu mezi sebou obchodují zpravidla s projekty, které jsou teprve na papíře.

To učinil Daramis například s projektem nového kancelářského centra na křižovatce ulic Argentinská a Plynární. Sehnal projektu povolení a v roce 2016 ho prodal skupině Sudop. Ta budovu Argentinská Business Center v současnosti staví.

Crestyl patří v současnosti mezi nejaktivnější pražské developery. Firma investuje miliardy do výstavby bytového a kancelářského projektu Dock v Praze 8. Předloni společnost koupila rozsáhlý projekt Savarin v centru Prahy. Výstavbou ve vnitrobloku mezi Václavským náměstím a ulicemi Na Příkopě, Jindřišská a Panská má vzniknout obchodně-administrativní komplex.

Letos získal Crestyl spolu s rakouským realitním koncernem UBM bytový developerský projekt v Praze 5. Místo zdevastované bývalé tiskárny postaví za více než jednu miliardu korun nové rezidence.

Na začátku prosince Crestyl oznámil koupi lukrativní budovy na náměstí Republiky 7 naproti obchodnímu domu Kotva. Bývalé sídlo České strany národně sociální získal od rakouské společnosti VB Real Estate Leasing. Celková investiční hodnota projektů skupiny Crestyl převyšuje třicet miliard korun.