Drahé nemovitosti trápí i Slováky, ceny bytů jsou na novém maximu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: IP IZOLACE POLNÁ, s.r.o.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Ceny bytů a obytných domů na Slovensku v prvním letošním čtvrtletí stouply na devítileté maximum. Za svým vrcholem z roku 2008 průměrná cena bydlení v zemi zaostává o zhruba desetinu, byty ale zdražily na nové maximum. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila slovenská centrální banka.

Metr čtvereční v bytech a domech na Slovensku stál v prvním kvartálu letošního roku v průměru 1396 eur (35 740 korun). Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to znamená nárůst o 4,8 procenta.

Tradičně nejdražší bydlení na Slovensku je v Bratislavském kraji, kde je nejvyšší životní úroveň v zemi.

Slovenská centrální banka s ohledem na stoupající zadlužení slovenských domácností, které je s ohledem na výkon ekonomiky země nejvyšší v regionu střední Evropy, chystá od léta další zpřísnění pravidel poskytování půjček. Cílem opatření je zamezit výraznému zadlužení lidí v porovnání s jejich příjmy.

Byty zdražují také v Česku. Podle údajů poradenské společnosti Deloitte vzrostly prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech ČR na konci loňského roku meziročně v průměru o 10,4 procenta na 53 700 korun za metr čtvereční.

Jak si pořídit vlastní bydlení? Odpovědi najdete v magazínu E15. Získat ho můžete zde >>>

Video placeholde

Magazín E15 Chceš bydlet? • E15