Finep prodal Skansce developerský projekt v Praze-Hodkovičkách na stovky bytů

Vizualizace bytového projektu na místě bývalých skleníků v Praze-Hodkovičkách, jak ji představila ještě developerská skupina Finep.

Vizualizace bytového projektu na místě bývalých skleníků v Praze-Hodkovičkách, jak ji představila ještě developerská skupina Finep. Zdroj: Finep

Pro Finep Holding byla divestice v Modřanech součástí oboustranně výhodného obchodu.
Modřany zažívají bouřlivý rozvoj. V sousedství nového projektu Skanska Reality je developerský projekt Vanguard Prague. Vznikne přestavbou staré kancelářské budovy na luxusní lofty.
3
Fotogalerie

V atraktivní bytové lokalitě pražských Modřan udělali dva přední rezidenční developeři velký realitní obchod. Skanska Reality se místo Finepu pokusí dotáhnout do konce projekt, který čelí odporu části místních obyvatel.

Jedna z lukrativních parcel pro bytové developery v Praze změnila majitele. Skupina Finep se překvapivě zbavila ve prospěch Skanska Reality velkého nezastavěného pozemku v Hodkovičkách, na němž kdysi byly skleníky. V lokalitě má podle původního projektu vzniknout několik zhruba pět set nových bytů. Proti záměru se staví část místních lidí.

„O prodeji jsme původně neuvažovali. Jednalo se však z našeho pohledu o oboustranně zajímavou obchodní transakci,“ uvedl generální ředitel holdingu Finep Tomáš Pardubický. Obě strany se dohodly, že cenu nebudou zveřejňovat.

„Lokalita Prahy 4 má velmi silný rozvojový potenciál. V této oblasti už vyvíjíme brownfield po bývalých Michelských pekárnách, a to formou veřejné participace, tedy za významného přispění místních obyvatel,“ řekl manažer developera Skanska Reality Juraj Murín.

Finep vlastnil pozemky teprve od roku 2015. Původ parcel je v podezřelé pozemkové restituci po velkostatkáři Bečvářovi. Kauzu vyšetřuje i policie. Část parcel z tohoto restitučního případu policie zmrazila. Pozemek v Hodkovičkách však mezi ně nepatří a tak aktérům restituční kauzy nic nebránilo prodat nemovitost developerům.  

Transakce je první akvizicí Skansky Reality od začátku z listopadu, kdy ve funkci generální ředitelky neočekávaně skončila generální ředitelka Naděžda Ptáčková. Podle informací deníku E15 mohl její odchod souviset právě s okolnostmi velkých akvizic, které Skanska v posledních letech udělala. Bývalá dlouholetá manažerka Skansky to však popírá.

Hodkovičky a Modřany zažívají bouřlivý developerský rozvoj. Hned naproti nové parcele Skansky staví projekt osmi set bytů River Park Modřany developer Serge Borenstein společně s izraelskou developerskou skupinou Horizon. Rovněž v těsné blízkosti někdejších skleníků v Hodkovičkách změní miliardář Václav Skala se svou Pražskou správou nemovitostí starou kancelářskou budovu Mikrona na luxusní loftové byty.

Ani Skanska Reality není v lokalitě na pravém břehu Vltavy poprvé. Developer se již pokusil prosadit v Braníku projekt s více než třemi sty byty. Přestože byl záměr menší, než jak jej Skanska od předchozího vlastníka koupila, nedokázala zlomit odpor místních obyvatel, mezi nimiž byl i režisér Jan Svěrák. Projektu se tedy Skanska Reality v roce 2016 raději zbavila. Úspěšnější je ale v Modřanech s projektem U Cukrovaru. Tam na místě bývalého cukrovaru již nový bytový areál staví.