Hodnota staveb se stavebním povolením meziročně klesla o třetinu, počet dokončených bytů vzrostl

Rodinný dům

Rodinný dům Zdroj: Profimedia

Stavební výroba v Česku v březnu meziročně klesla o 0,7 procenta. Na výsledku se podepsal fakt, že letošní březen měl ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o dva pracovní dny méně. Při zohlednění tohoto vlivu stavebnictví meziročně o dvě procenta posílilo. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Meziměsíčně stavebnictví kleslo o 0,7 procenta.

Produkce v pozemním stavitelství v březnu meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Naopak inženýrské stavitelství zaznamenalo meziroční pokles o 9,7 procenta. Stavební úřady v březnu vydaly 6498 stavebních povolení, o 7,1 procenta méně než ve stejném měsíci loňského roku. Klesla také orientační hodnota těchto staveb, a to o více než 31 procent na 24,7 miliardy korun.

Počet zahájených bytů v březnu meziročně stoupl o 1,8 procenta na 2601 bytů. Vyšší byl také počet dokončených bytů, kterých bylo 2388, tedy o 46,1 procenta více než loni v březnu.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se oproti loňsku nezměnil. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda ale meziročně vzrostla o 5,3 procenta na 34 032 korun.

Vše o problematice bydlení najdete v magazínu E15. Objednávejte zde >>>
Video placeholde
Magazín E15 Chceš bydlet? • E15