Hypotéky zdražují, průměrná sazba v únoru stoupla na 2,36 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pankrác

Průměrná úroková sazba hypoték letos v únoru stoupla na 2,36 procenta z lednových 2,28 procenta. Na stejné úrovni byly sazby naposledy v prosinci roku 2014. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Objemy i počty hypoték v únoru meziročně i meziměsíčně klesly.

V únoru bylo sjednáno celkem 7446 hypotečních úvěrů, což je o 337 smluv méně než měsíc dříve. V meziročním srovnání je rozdíl vyšší, v únoru 2017 bylo sjednáno 9413 hypoték.

"Únorové zvýšení základních sazeb České národní banky promítaly banky do hypotečních úvěrů prakticky okamžitě, opět však nikterak drastickým způsobem. Navíc z dnešního pohledu není již ani zřejmé, zda ČNB bude chtít zvyšovat sazby tak rychle, jak napovídaly úvodní signály. Růst sazeb hypotečních úvěrů by tak dále měl být spíše pozvolný a pravděpodobně bude prokládaný i obvyklými akčními nabídkami," uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Objemy letos v únoru také zaznamenaly pokles. Byly sjednány hypotéky za 15,96 miliardy korun, tedy o více než půl miliardy korun méně než v lednu. Loni si v únoru lidé prostřednictvím hypoteční úvěru půjčili 18,95 miliardy korun.

Až na drobné výkyvy průměrná hypotéka stále roste. Lidé si v únoru půjčovali v průměru 2 143 371 korun. Měsíční splátka hypotéky na jeden milion Kč na 20 let byla pod 5000 korun naposledy přesně před rokem, od té doby roste. Letos v únoru byla 5233 korun měsíčně.


Další informace o cenách bytů najdete zde >>>


Ekonomice se daří, takže tlak na růst sazeb bude pokračovat, odhadl analytik společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. Pokles v počtu poskytnutých úvěrů je podle něj dán rostoucími cenami nemovitostí. Ty sice nezdražují tak dramaticky jako v minulých letech, ale přesto se dostávají na hranici, kterou je člověk ochoten za nemovitost zaplatit, podotkl. Důvodem poklesu zájmu o hypotéky je nedostatek nemovitostí na trhu. Počet nabídek se neustále snižuje a řada realitních kanceláří se potýká se stále větším nedostatkem nemovitostí, doplnil obchodní ředitel realitní kanceláře Bidli Roman Weiser.