Nájemné dál znatelně poroste, poptávku zvyšují drahé byty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Nůžky mezi cenami bytů a průměrnými příjmy se stále více rozevírají. (ilustrační foto)
Loni si domácnosti na bydlení vzali hypotéky za 224 miliardy korun. Meziročně to byl pokles o dvě miliardy.(ilustrační foto)
Čím dál dražší byty zvyšují poptávku po bydlení v nájmu. (ilustrační foto)
Horší dostupnost bydlení ukazuje fakt, že obyvatel Prahy na průměrný byt vydělává přes dvanáct let.(ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Ve střední Evropě vydělává člověk na průměrný byt nejdéle v Praze, situace se ale nejspíš jen tak nezlepší. Realitní kanceláře proto letos čekají pětinový růst poptávky po nájmech.

Čím dál dražší byty zvyšují poptávku po bydlení v nájmu. Nůžky mezi cenami bytů a průměrnými příjmy se totiž stále více rozevírají. Současně ale roste i nájemné. Jen v prosinci činže meziročně vzrostly o tři procenta, ukázala data Českého statistického úřadu.

Průměrná cena za pronájem dvoupokojového bytu v Praze a dalších velkých městech se podle makléřů realitní kanceláře Fincentrum Reality letos dostane na více než 14 tisíc korun za měsíc. Měsíční činže u třípokojových jednotek převýší 18 tisíc.

„Týdně řešíme stovky žádostí o nájemní bydlení v celé České republice. Praha z toho tvoří čtyřicet procent,“ uvedl provozní ředitel Fincentra Reality Martin Fojtík. Ve velkých městech letos očekává růst poptávky po nájmech o dvacet procent.  

Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>

O horší dostupnosti bydlení svědčí fakt, že obyvatel Prahy na průměrný byt vydělává přes dvanáct let. Vyplývá ze studie poradenské společnosti KPMG a developera Central Group. Z devíti srovnávaných měst střední Evropy je to nejdéle.  

„Je evidentní, že lidé mají hranici, nad kterou již byty nekupují,“ řekla partnerka v investiční skupině Natland Jana Sečkářová, která ve firmě šéfuje výstavbě bytů.

Trend ilustrují čísla o hypotečním trhu. Loni si domácnosti na bydlení vzaly hypotéky za 224 miliardy korun, což meziročně představovalo pokles o dvě miliardy. Podle Hypoteční banky za snížení mimo jiné může horší dostupnost bydlení kvůli vysokým cenám.

Central Group rekordně investoval

V době rostoucích cen bytů si největší pražský developer Central Group zajišťuje čím dál větší zásobu parcel pro budoucí výstavbu. Loni do pozemkových akvizic investoval rekordních 2,5 miliardy korun. Získal nemovitosti poblíž budoucí stanice metra D Nemocnice Krč, od skupiny PPF koupil sídlo společnosti Cetin na Žižkově. Hned naproti převzal starší kancelářské budovy od Pražské správy nemovitostí. Firmě miliardáře Dušana Kunovského se minulý rok podařilo koupit také areál bývalé Tesly Hloubětín.  


O investicích miliardářů do nájemního bydlení čtěte ve středu v sekci E15 Premium.