Nové byty spoléhají hlavně na teplárny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Téměř polovina nových bytů je napojená na teplárny. Na vlastní zdroj tepla spoléhá jen minimum.

Z bytů, které byly dokončeny v posledních pěti letech, je 48 procent připojených na soustavy zásobování teplem. Centrální zdroj tepla přímo v domě využívá 44 procent a lokálnímu zdroji tepla dává přednost 8 procent bytů. Uvádí to Teplárenské sdružení České republiky na základě dat České statistického úřadu z let 2013 až 2017.

“Nepotvrdily se předpovědi, že se moderní budovy s nízkou spotřebou tepla na vytápění nebudou na soustavy zásobování teplem připojovat,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Zároveň se podle něj zlepšuje izolace obálek budov.

Podle obchodního ředitele společnosti Pražská teplárenská Tomáše Sluky má takové řešení vytápění výhody. “Tepelná energie v tomto případě vzniká mimo místo spotřeby, do kterého je dopravováno horkovodním médiem. Takový způsob vytápění je pro uživatele nejen komfortní, ale i bezpečný,” řekl Sluka pro deník E15.

Mezi dalšími výhodami jmenoval obchodní ředitel Pražské teplárenské dostupnost, bezobslužnost a bezúdržbovost. “Dálkové vytápění totiž nevyžaduje nákladné investice do vlastní kotelny ani její obsluhu a pravidelné revizní prohlídky,” dodal Sluka.

Teplárenské sdružení poukázalo na to, že se využívání tepláren zvýšilo od roku 2000 téměř o deset procentních bodů. “Zatímco na začátku tisíciletí byl podíl bytů v bytových domech napojených na soustavy zásobování teplem kolem 40 procent, v posledních dvou letech byl podíl bytů připojených na centrální dálkové vytápění na hranici 50 procent,” uvedlo sdružení.

Počet bytů, kterým zajišťuje vytápění zdroj přímo v domě, se zvýšil jen mírně. Naopak dlouhodobě klesají byty, které spoléhají na svůj zdroj, podle sdružení jich v roce 2000 bylo 22 procent.