Odborník varuje před realitní bublinou, kterou vyvolávají snadno dostupné hypotéky

Činžovní domy na Senovážném náměstí v Praze.

Činžovní domy na Senovážném náměstí v Praze. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Činžovní domy na Senovážném náměstí v Praze.
Vizualizace developerského projektu Rosetta Palace, který v centru Prahy buduje Elena Pasquale z rodiny ovládající Karlovarské minerální vody.
Olšanská ulice v Praze 3. Nemovitosti vpravo patří od léta 2017 developerovi Central Group.
Hotel Nyx (vpravo) na rohu Jindřišské a Panské ulice v Praze 1, který provozuje skupina Leonardo Hotels.
5
Fotogalerie

V České republice chtějí ve vlastním bydlet i lidé, pro které je dlouhodobě udržitelné spíš nájemní bydlení. Jsou za tím stále levné hypotéky a snadný přístup k nim. Vede to k růstu cen bytů hlavně v Praze či v Brně. Na konferenci Očekávaný vývoj realitního trhu a developerských projektů v ČR a střední Evropě to řekl odborný partner konference Jiří Fajkus. Varoval před novou realitní bublinou, která naposledy praskla před zhruba deseti lety.

"Obávám se, že dnes jsme v podobné situaci znovu, otázkou není zda, ale kdy to praskne zase, jak moc a na jak dlouho a co to bude stát, ekonomicky, sociálně i politicky," uvedl Fajkus.

Podle něj "hospodářský cyklus prostě nepřečuráme, měli bychom se snažit omezit hloubku ekonomického propadu". Soudí, že jediným řešením je uměřená míra růstu v době, kdy další růst realitního trhu podporují i čísla české ekonomiky.

Člen bankovní rady České národní banky Vojtěch Benda uvedl, že tahounem růstu je spotřeba domácností. Úvěrová dynamika je podpořena nízkými sazbami, solidním ekonomickým růstem a důvěrou v ekonomiku. Zadluženost domácností roste. Ceny nemovitostí také podle Bendy "vzlínají" a růst cen nemovitostí je záležitostí celé republiky.

Fajkus ceny nových bytů v Praze a Brně označil až za neuvěřitelné. Znaky cenových bublin podle něj vykazují komerční i průmyslové nemovitosti. U bytů hraje roli neadekvátní územní plánování v Brně nebo Praze. Fajkus jmenoval pomalé schvalovací procesy, "strach úředníků cokoliv podepsat", což prý omezuje novou výstavbu, a to šroubuje ceny ještě více nahoru.