Refinancování hypoték zdražuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: jan vavra

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Sazby refinancovaných hypoték rostou v posledním roce mírně rychleji než v případě nových půjček. Úroky se tak sbližují. 

Češi refinancují své hypotéky stále dráže. Průměrná sazba vystoupala koncem ledna podle dat centrální banky na tříleté maximum 2,26 procenta ročně a jen za poslední rok poskočila o více než čtvrtinu. Refinancování tak během posledního roku podražilo o deset procent rychleji než hypotéky uzavřené poprvé. Lidé tak při podpisu přepočtené půjčky dosáhli jen na zhruba o půldruhého procenta výhodnější úrok než noví klienti. Mnohdy ale ušetřili i na souvisejících poplatcích.

„Banky jsou nyní pod velkým tlakem, aby získávaly nové klienty, a jsou pro to ochotné udělat skoro cokoli. Refinancované jsou naopak často starší hypotéky, kde si klienti oproti dřívějšku významněji polepší, a na nějakou desetinku procenta pak nehledí, tyto sazby tak mohou růst rychleji,“ soudí šéf makléřské společnosti Golem Finance Libor Ostatek.

Rozdíl v sazbách refinancových a nových hypoték se koncem ledna smrskl na pouhé tři setiny procenta. „Refinancované hypotéky jsou přitom pro banky teoreticky bezpečnější, protože klient je již částečně prověřen svojí historií splácení a obvykle i hodnota zajištění k výši úvěrů je vyšší, protože část úvěru byla splacena a ceny nemovitostí vzrostly,“ říká analytik Fincentra Josef Rajdl.

V úrocích to ale zohledňují jen někteří. „Splátkovou historii v úrokové sazbě zohledňujeme. Velmi často má klient k dispozici například také původní ocenění nemovitosti, takže proces vyřízení je rychlejší a méně nákladný. I to se může projevit ve výši úroku,“ říká mluvčí UniCreditu Petr Plocek. „Sazby jsou stejné, při splnění určitých parametrů ale máme pro klienta možnost nedokládat příjem, s čímž souvisí například odhad zdarma,“ říká Martin Madle z ČSOB.

Důležitost refinancování přitom letos vzroste. Podle průzkumu Českomoravské stavební spořitelny končí letos hypoteční fixace nejvíce lidem v historii. „Konkurenční boj se začíná stále více přesouvat do oblasti refinancování stávajících hypoték,“ potvrzuje Jiří Janeček z Wüstenrotu.