Téměř šedesát procent Pražanů neví, kolik platí za teplo, ukázal průzkum

Topení (ilustrační foto)

Topení (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Skoro šedesát procent Pražanů nemá přehled o tom, kolik jejich domácnost utratí za teplo, a to ani v případě, že jsou vlastníky bytu. Asi třetina jich zároveň neví, kdo je v jejich domě dodavatelem tepla. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C pro společnost Pražská teplárenská, kterého se zúčastnilo 847 pražských respondentů žijících v bytových domech.

"Lidé náklady na teplo domácnosti vnímají v celku s ostatními náklady na bydlení a nedokážou jednoznačně stanovit jejich měsíční nebo roční výši. Podobné by to bylo s náklady za vodu nebo plyn," uvedla ředitelka výzkumu Jana Hamanová z agentury SC&C.

Náklady na teplo jsou podle výzkumu pro nadpoloviční většinu Pražanů přiměřené. Více než desetina respondentů je ale nedokáže vůbec posoudit. "Nejvyšší neznalost ceny a dodavatelů tepla je mezi nejmladší generací do třiceti let, a to 35 procent. Většina mladých lidí žije buď v nájmu, nebo u rodičů a tyto detaily se k nim buď nedostanou, nebo o ně nemají zájem," doplnila Hamanová.

Teplárenské sdružení ČR už dříve sdělilo, že průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku ročně spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 gigajoulů (GJ) tepla. Podle mluvčího sdružení Pavla Kaufmanna činí nyní průměrná cena tepla z uhlí v Česku zhruba 570 Kč/GJ, ze zemního plynu asi 615 Kč/GJ.

Průměrná roční platba domácností se tak pohybuje kolem 14 000 až 16 000 korun. Podle šetření Českého statistického úřadu se náklady na vytápění a ohřev vody podílejí na celkových spotřebních vydáních domácností zhruba šesti procenty.

Z aktuálního průzkumu dále vyplývá, že 79 procent obyvatel tuzemské metropole nechce mít ve svém okolí lokální zdroj znečištění. "Výzkum ukázal, že pro polovinu Pražanů je nejekologičtějším řešením centrální zdroj tepla. Pětina dotázaných ale zároveň nevěděla, zda s výrokem souhlasit nebo ne," dodal obchodní ředitel Pražské teplárenské Tomáš Sluka.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských společností v Česku. V současné době dodává teplo do asi 225 000 domácností a do desítek dalších administrativních budov, průmyslových podniků, školských a zdravotnických zařízení. Firma patří do skupiny EP Infrastructure (EPIF) z Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského.