Vítek se vrací: CPI nakoupila pozemky na byty v Praze a Řitce

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: ČTK

Skupina CPI Property Group třetího nejbohatšího Čecha Radovana Vítka nakoupila pozemky v Praze 9 a ve středočeské Řitce. Na parcelách je možné stavět byty. Firma neupřesnila, kde přesně se parcely nacházejí. V Praze 9 jejich rozloha činí 56 tisíc metrů čtverečních, v Řitce 400 tisíc metrů čtverečních. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny, podle kterých se tím skupina vrací mezi velké developery.

Skupina CPI Property Group v posledních letech s nemovitostmi spíše obchodovala, než by je sama budovala. Nyní chystá kromě výstavby nové čtvrti v areálu brněnské Zbrojovky v hodnotě čtyř miliard korun i několik projektů v Praze. Pozemky v Řitce firma získala minulý týden, uvádějí HN. Ve zprávě pro investory skupina uvádí, že v obou případech jde o lukrativní pozemky, které jsou vhodné pro rezidenční výstavbu.

Součástí CPI se loni stala společnost Orco Property Group, která v Česku působí především jako developer. Jejím prostřednictvím chce Vítek v následujících letech postavit přibližně tisíc bytů v pražské Hostivaři na pozemcích, kde se v minulosti nacházely podniky Praga Hostivař a Technometra. Ještě větším projektem by pak měla být proměna bývalého nákladového nádraží Bubny-Zátory v novou městskou čtvrť. Areál je ale pod stavební uzávěrou, poznamenává list. CPI také před časem uzavřela spolupráci se společností Unibail-Rodamco, se kterou plánuje nedaleko stanice metra Vltavská vybudovat nové obchodní centrum.

V Ďáblicích chtěla CPI Reality postavit tři až osmnáctipatrové bytové domy. Po zamítnutí projektu zastupiteli městské části se ho investor snaží prosadit ve zmenšené podobě. CPI chce stavět také ve Vysočanech na náměstí OSN čtyři budovy pro administrativu a bydlení zhruba za půl miliardy korun. Naráží ale na odpor některých obyvatel.

Hodnota nemovitostí v portfoliu CPI loni činila 157 miliard korun. Loni skupina zvýšila zisk na 12,5 miliardy korun, což bylo zhruba o deset miliard více než v roce 2015. Firma je v Česku největším vlastníkem maloobchodních ploch, vlastní 12.000 bytů a hotely s 11 tisíci lůžky. Vítek vlastní 90 procent akcií CPI. Hodnotu majetku Radovana Vítka odhadl časopis Forbes na 57 miliard korun.