Zdenka Klapalová: Reality jsou lepší investice než bitcoin

Zdeňka Klapalová, jednatelka a ředitelka Knight Frank

Zdeňka Klapalová, jednatelka a ředitelka Knight Frank Zdroj: Vacková Anna

Zdeňka Klapalová, jednatelka a ředitelka Knight Frank
Zdeňka Klapalová, jednatelka a ředitelka Knight Frank
Zdeňka Klapalová, jednatelka a ředitelka Knight Frank
Zdeňka Klapalová, jednatelka a ředitelka Knight Frank
5
Fotogalerie

Zdenka Klapalová je jednou z mála žen, které se dostaly do nejvyšších pozic v tuzemském realitním byznysu. V čele poradenské společnosti Knight Frank pomáhá bankéřům i českým privátním investorům s nemovitostními transakcemi. „Obecně platí, že špatná realitní investice není,“ říká konzultantka.

 

Představme si, že jsem podnikatel z nerealitního oboru a chci ze svých soukromých peněz investovat padesát milionů korun. Budete mě přesvědčovat, abych je vložil do nemovitostí spíš než například do kryptoměn?

Byla bych samozřejmě velice ráda, kdybyste nám dal důvěru a přišel se k nám poradit. Asi bych vám řekla, že kryptoměny nemají reálný základ, nemůžete si na ně sáhnout. Nemovitosti na rozdíl od řady jiných aktiv reálný fundament mají. Navíc pokud investujete do realit, můžete výnosový profil nemovitosti do značné míry sám ovlivnit.

Počínaje tím, jakou nemovitost si vyberete, jak se o ni staráte, jak jednáte s nájemníky, jak naplánujete a uskutečníte případnou rekonstrukci. Možná proto tolik českých privátních investorů investuje právě do nemovitostí.

Dobře, přemluvila jste mě. Do jakého realitního segmentu bych měl ale peníze vložit?

Velmi to záleží na tom, v jaké se nacházíte situaci. Velmi často máme klienty, kteří před dvaceti lety vybudovali firmu a teď uvažují, jestli mají pokračovat dál. Nebo už svůj byznys prodali a přemýšlejí, jak s aktivy, která získali, dál zacházet.

Tam radíme začít si - vedle jiných investic - budovat i realitní portfolio. Stejně tak se ale setkáváme s podnikateli, kteří své podnikání chtějí jednoduše přesunout do vlastních prostor. Další možností také bývá, že člověk úspěšný v nějakém jiném oboru by si rád pořídil trofejní nemovitost.

Máte příklady trofejních akvizic?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!