Česká ekonomika má růst rychleji, než finance dosud odhadovaly

výroba traktorů Zetor

výroba traktorů Zetor Zdroj: Zetor

Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Výroba pneumatik v továrně Nexen Tire v jihokorejském městě Yangsan
10
Fotogalerie

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z červencových 2,2 procenta. Pro příští rok odhad úřad také zlepšil na 2,5 procenta z předchozích 2,4 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné makroekonomické predikce ministerstva financí. Loni ekonomika rostla o 4,5 procenta.

Důvodem zlepšení odhadu je podle MF velmi dobrá kondice ekonomiky ve druhém čtvrtletí, zejména výborné výsledky zahraničního obchodu. V letech 2018 a 2019 očekává ministerstvo nadále růst ekonomiky o 2,4 procenta.

"V roce 2016 by měl být ekonomický růst tažen spotřebou a saldem zahraničního obchodu, naopak tvorba hrubého fixního kapitálu bude na růst působit negativně," uvedl úřad.

Odhad vývoje inflace ministerstvo v nové prognóze ponechalo na 0,5 procenta letos a 1,2 procenta příští rok.

Díky příznivé situaci na trhu práce ovšem úřad snížil odhad míry nezaměstnanosti na čtyři procenta letos z dřívějších 4,2 procenta. Pro příští rok odhad snížil na 3,9 procenta z červencových čtyř procent. "Domníváme se však, že na této úrovni již další pokles nezaměstnanosti naráží na strukturální meze," uvedl úřad.

"V souhrnu lze konstatovat, že prognóza pracuje s opatrnými, tedy poměrně konzervativními, předpoklady jak ohledně tempa růstu HDP, tak ohledně vývoje inflace," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Zároveň dodal, že česká ekonomika může v porovnání s prognózou MF přinést v následujících letech pozitivní překvapení v podobě silnějšího růstu HDP.

Rizikem pro odhadovaný růst je podle MF především otázka dopadů brexitu, dále například zpomalení růstu čínské ekonomiky a další geopolitická rizika jako je například migrace.

Česká národní banka v nové prognóze, kterou představila na počátku listopadu, zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,8 procenta. Naopak výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok zhoršila na 2,9 procenta.

V roce 2018 by podle odhadu ČNB měla ekonomika vzrůst o 2,9 procenta. Podle listopadové prognózy Evropské komise česká ekonomika letos poroste o 2,2 procenta. Pro příští rok čeká komise růst českého HDP o 2,6 procenta a v roce 2018 o 2,7 procenta.