Česká měna se znovu dostala pod 26 korun za euro

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ilustrační foto
2
Fotogalerie

Kurz koruny opět prolomil hranici 26 korun za euro. Po půl jedné se pohyboval na úrovni 25,996 koruny. Zhruba po hodině se opět nad psychologickou hranici vrátil.

Podle středeční zprávy Bank of America trh podceňuje možnost, že ČNB v blízké době zvýší klíčové úrokové sazby. Zájem o korunu zvyšuje také střednědobá prognóza této banky, podle níž ČNB bude po srpnovém zvýšení sazeb zpřísňovat svou měnovou politiku pravidelně každé čtvrtletí, dokud dvoutýdenní repo sazba nedosáhne jednoho procenta, dodal Kovanda.

Pod 26 korun za euro domácí měna od konce intervencí poprvé posílila minulý týden. S pomocí intervencí udržovala Česká národní banka od roku 2013 kurz koruny k euru nad 27 korun za euro kvůli hrozící deflaci. Na začátku letošního dubna centrální banka intervence ukončila, a od té doby postupně koruna vůči euru i dolaru posiluje.

Kurz koruny se přitom podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka posouval k hranici 26 korun od rána. "Můžeme hovořit o dalším ataku této hranice. Nová data z domova na programu nejsou a případné impulsy tak může zařídit hlavně případný komentář z centrální banky. Její bankovní rada jedná o sazbách příští čtvrtek a zbývá tak pár dní, kdy ještě bankéři mohou promluvit k měnové politice," uvedl.