České dluhopisy zdražily, spekulanty přešla chuť

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

ČNB ilustrační
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
10
Fotogalerie

Nejistota o pohybech koruny po ukončení devizových intervencí krotí poptávku zahraničních spekulantů.

České státní dluhopisy už netáhnou tak jako dříve a úrok požadovaný věřiteli strmě roste. Po bezmála dvou letech tak Česko zaplatí za desetiletou půjčku roční úrok přes jedno procento.

Začátkem ledna to přitom nebyla ani třetina. Důvodem je slábnoucí atraktivita sázek na posílení koruny. Státní bondy přitom zejména zahraničním spekulantům slouží jako parkoviště peněz do okamžiku ukončení devizových intervencí ČNB.

Prudký růst výnosů přitom přinesly poslední dva týdny, během kterých vzrostl úrok takřka o polovinu. „Důvody vidíme především v poklesu nákupní aktivity zahraničních investorů, kteří v posledních dnech pravděpodobně i začali prodávat bondy s delší splatností. To může souviset s rostoucí nejistotou z vývoje po uvolnění koruny,“ uvádí portfolio manažer Consequ Ondřej Matuška. Trend je podle něho posílen i nulovým zájmem o české státní dluhopisy ze směru domácích investorů.

Ministerstvo financí má tak při prodeji dlouhodobých dluhopisů stále menší úspěšnost. Zatímco ještě v lednu zájem investorů o dluhopisy se splatností pěti a více let dokonce převýšil osmimiliardovou emisi nabízenou ministerstvem financí, z březnové nabídky obdobných papírů za 12 miliard se jich i přes vyšší úrok čtvrtinu nepodařilo prodat. 

V závěru minulého týdne zatlačil na vyšší výnos státních bondů člen bankovní rady ČNB Mojmír Hampl. Podle něho by centrální banka mohla uvolnit korunu až během druhého pololetí.

Doposud přitom ČNB opakovaně uváděla, že přestane intervenovat s největší pravděpodobností v polovině letošního roku. Jen během pátku tak desetiletá půjčka Česku podražila o desetinu procenta.Podle odborníků navíc hlad po státních dluhopisech brzdí vysoká emisní aktivita ministerstva financí zvyšující nabídku bondů na trhu i menší publicita spekulací na korunu.

„Začátkem ledna zprávy o sázkách na českou korunu zaplavily světová média. Od té doby příliv nových peněz do spekulací na českou korunu sice pokračoval, ale pomalejším tempem,“ říká analytik BH Securities Martin Vlček. Nejdráže za půldruhého roku vyjdou Česko i půjčky na méně než jednu dekádu.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde>>>Výnos desetiletého státního dluhopisuVýnos desetiletého státního dluhopisu|E15