ČNB byla v zisku téměř 50 miliard, vydělala nejvíce na akciích

Česká národní banka.

Česká národní banka. Zdroj: Česká národní banka

Česká národní banka loni vydělala 56 miliard korun, ale do státního rozpočtu je nedá
Den otevřených dveří v České národní bance.
Budova České národní banky.
Česká národní banka.
Česká národní banka
6
Fotogalerie

Česká národní banka loni vykázala zisk 46,5 miliardy korun, o rok dříve uzavřela hospodaření se ztrátou 549 milionů korun. 

Na dotaz ČTK to dnes sdělila centrální banka. Loňský zisk je podle ČNB tvořen přibližně z poloviny správou devizových rezerv, zejména výnosy z akciového portfolia. Druhou část tvoří zejména kurzové zisky, které souvisejí s vývojem kurzu amerického a kanadského dolaru.

Hlavní úlohou ČNB není vytváření zisku. Tou je péče o cenovou stabilitu, upozornila centrální banka.

ČNB dále uvedla, že předloni umořila kumulovanou ztrátu, když na to využila většinu zisku za rok 2014. Zbytek převedla do rezervního fondu. O využití zisku rozhoduje bankovní rada a lze předpokládat, že loňský zisk převede rovněž do rezervního fondu, a ne do státního rozpočtu. Letos se očekává konec devizových intervencí, což by mohlo kvůli přecenění devizových rezerv dostat hospodaření ČNB do ztráty.

V rezervním fondu by tak měla ČNB i se ziskem za loňský rok mít zhruba 60 miliard korun. Nyní je ve fondu 14 miliard korun a bude navýšen o 46 miliard. Půl miliardy by mělo jít na úhradu předloňské ztráty.

Roční zprávu o výsledku svého hospodaření ČNB předkládá nejpozději do tří měsíců po skončení kalendářního roku k projednání Poslanecké sněmovně. Od listopadu roku 2013 ČNB započala devizové intervence, na kterých vynaložila už přes bilion korun. 

VŠE O INTERVENCÍCH ČNB ČTĚTE ZDE

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává také dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled