Do ČNB zamíří eurooptimisté, spekuluje se nad dřívějším koncem intervencí

Oldřich Dědek

Oldřich Dědek Zdroj: ctk

Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech (leden 2017)
2
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman jmenoval nové členy bankovní rady. Do čela ČNB tak koncem ledna zasedne Oldřich Dědek a Marek Mora. Oba se řadí k eurooptimistům. Mora také může přispět k dřívějšímu ukončení intervencí. 

Nahradí Pavla Řežábka, kterému končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován, a Lubomíra Lízala, kterého se prezident rozhodl znovu nejmenovat. Zemanův kritik a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek jmenování chválí: „V obou případech je to dobrá volba. Gratuluji a přeji mnoho úspěchů,“ uvedl na svém Twitteru.

Zatímco v minulosti byla podle ekonomů bankovní rada spíše europesimistická, nyní se to postupně mění. „Společným rysem obou nově jmenovaných členů bankovní rady je detailní znalost evropských struktur. Pokud se změna ve vedení ČNB vůbec nějak projeví navenek, bude to směrem k většímu eurooptimismu,“ uvedl Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank.  

VŠE O INTERVENCÍCH ČNB ČTĚTE ZDE

Ekonomové také připouštějí vliv současného guvernéra a prezidentova přítele Jiřího Rusnoka na podobu bankovní rady. „Dědek možná není úplně Rusnokův ,šálek čaje‘, ale ani se mu nezajídá natolik, aby se prezidentovi postavil. Zato Marka Moru lze vnímat spíše jako člověka, jehož si do bankovní rady prosadil Rusnok,“ uvádí Lukáš Kovanda, analytik Cyrrusu, podle kterého je ale Mora fundovaný ekonomický odborník. „Mirek Topolánek mu údajně svého času, po pádu své vlády v roce 2009, nabízel i post premiéra, který nakonec přijal Jan Fischer. Mora tehdy prý kategoricky odmítl,“ dodal.

Výrazné urychlení konce devizových intervencí Sobíšek nečeká. Podle Kovandy ale Mora nebyl u zrodu intervencí ani je nepodporoval, neměl by tak mít problém s jejich dřívějším ukončením. Podpořit dřívější ukončení by mohla také inflace, která dosáhla v prosinci dvou procent, což je inflační cíl ČNB. 

Oldřich Dědek
Ekonomiku a zemědělství vystudoval na VŠE. V letech 1978 až 1992 pracoval jako vědecký pracovník. Od 1992 do roku 1996 byl náměstkem ředitele Státní banky československé. Následně působil jako poradce předsedy vlády. V 1999 roce nastoupil do bankovní rady, kde se stal viceguvernérem. V roce 2002 po habilitaci získal titul docenta. V roce 2007 byl vládou Mirka Topolánka jmenován jako koordinátor pro zavedení eura v ČR.
Marek Mora
Vystudoval VŠE, absolvoval také postgraduální a doktorandská studia ekonomie v Saabrückenu a v Hamburku. V roce 2003 nastoupil do Evropské komise, v září 2006 zase začal pracovat pro českou státní správu. Téměř rok byl náměstkem ministryně školství, dva a půl roku poté strávil na Úřadu vlády ČR. Od roku 2015 pracuje na Generálním sekretariátu Rady EU.