Euro zažije drtivý propad, dolar ho může v příštím roce překonat

Koruna si opět pohoršila oproti dolaru a euru

Koruna si opět pohoršila oproti dolaru a euru Zdroj: Profimedia.cz

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
83
Fotogalerie

Deutsche bank, čtvrtý největší forexový obchodník na světě, předpovídá ve své nejnovější analýze oslabení eura vůči dolaru. Euro by dokonce mohlo dosáhnout s dolarem tržní rovnosti nebo ji i prolomit

Tato pravděpodobnost podle banky výrazně vzrostla díky zvolení Donalda Trumpa příštím prezidentem USA. „Vítězství Donalda Trumpa změnilo řadu věcí,“ uvedl George Saravelos, investiční stratég Deutsche Bank v Londýně. Podle něj na konci roku bude jedno euro za 1,05 dolaru, v závěru příštího roku už to bude jen 0,95 dolaru. Podle agentury Bloomberg se pravděpodobnost dosažení parity dolaru s eurem v příštím roce zvýšila až na 43 procent.

Prvním důvodem, proč by k posilování dolaru mohlo dojít, jsou podle analytiků ambiciózní daňové škrty nového prezidenta, které by mohly podpořit firmy v nových investicích. Druhým důvodem je očekávané zvýšení infrastrukturních výdajů. To by vedlo k vyšší inflaci a nutilo Fed ke zvýšení úrokových sazeb dříve, než se očekává, což by podpořilo posilování dolaru.

„Rychlejší růst kvůli vyšším investicím a nižším daním by mohl pomoci k silnějšímu dolaru,“ podotýká David Marek, analytik Deloitte. Zároveň však varoval, že zcela opačný efekt může mít zavedení cel, které Trump v předvolebních kampaních také zmiňoval. 

Silnější dolar než euro je podle oslovených analytiků pravděpodobný. Podle některých to může být i výhodné. „Slabší euro pomůže Evropské centrální bance (ECB) probudit evropskou ekonomiku. ECB by při výraznějším posilování dolaru nemusela nutně přistoupit k dalšímu uvolnění měnové politiky,“ uvádí analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Propad eura vůči dolaru by mohl ovlivnit i Česko, a to zvýšením inflace. Pokud by k tomu došlo, mohlo by dojít k dřívějšímu ukončení devizových intervencí ČNB. 

Analytici tomu ale příliš nevěří. „Slabší euro může usnadnit exit, ale výrazněji jej neuspíší. Při velmi příznivém vývoji v eurozóně a inflaci rychle směřující ke dvěma procentům může exit přijít ve druhém čtvrtletí roku 2017. Ve výrazně rychlejší exit nevěřím,“ dodává Horská.