Glosa Arsena Lazareviče: Spekulativní rodeo

koruna, euro, banky

koruna, euro, banky Zdroj: profimedia.cz

Česká národní banka (ČNB) bude oficiální součástí Evropské rady pro systémová rizika (ESRB), což je vznikající orgán na úrovni Evropské unie, který by měl v budoucnu zajistit včasné varování před hospodářskými krizemi. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválila vláda.
ČNB
Budova ČNB
ČNB
ČNB
6
Fotogalerie

Česká národní banka od počátku roku vynaložila na měnové intervence zhruba 240 miliard korun. Může za to především vysoká inflace, která tlačí ČNB k dřívějšímu opuštění intervenčního režimu.

Znovu se ukazuje, že intervence jsou rozhodnutím úředním, nikoli tržním, a proto vedou k tržním disproporcím. Například české jednoleté dluhopisy teď spekulanti nakupují za úrok –1,7 procenta. Za žádný jiný jednoletý bond na světě nejsou ochotni zaplatit víc.

Největší problémy se pochopitelně projeví právě ve chvíli, kdy se ČNB začne snažit ze svého režimu uniknout. Koruně hrozí švýcarský scénář, který byl doprovázen až třetinovým posílením měny. Však také někteří ekonomové vidí rovnovážný kurz české měny i na 23 korunách za euro.

ČNB ale oznámila, že by mohla spekulantům bránit a koruně dovolí posílit jen do určitého pásma. Co to znamená? Jeden režim centrálně stanovené měny prostě vystřídá druhý. A spekulativní rodeo na koruně bude vesele pokračovat.

Vše o intervencích ČNB čtěte v Tématu E15.