Hoteliéři se připravují na posílení koruny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: scom, profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Blížící se konec intervencí ČNB a očekávané posílení koruny stále více znepokojuje i hoteliéry, kteří v otázkách měnového kurzu spadají do škatulky exportérů. Obchodují v cizích měnách, náklady ale mají vesměs v korunách. Řada hotelů proto oprášila téměř tři roky nepoužívaný nástroj kurzového zajištění u bank.

 

„Negativní dopad na hospodaření očekávám do pěti procent. Více jak pětinu nákladů již nyní máme také v evropské měně, v tomto rozsahu je pak kurz zcela  nepodstatný,“ říká šéf největší tuzemské hotelové sítě EuroAgentur Josef Bára. Řetězec si zároveň u banky zafixoval kurz na několik měsíců dopředu.

Podle viceprezidenta Asociace hotelů a restaurací a šéfa hotelů Artemis a Olympik Vlastislava Šose po zajištění už sáhla „značná“ část hoteliérů. „V současné době se částky při zajištění kurzu  pohybují v intervalech 26,30 až 26,80 koruny za euro. Záleží na výši částky v eurech a na časovém horizontu,“ doplnil Šos.

Naopak ředitel hotelu Radisson Blu Alcron Michal Chour bankovní zajištění vnímá jako příliš nákladné. Hotel se proto vydal cestou přesvědčování zahraničních klientů, kterým dává ceny v korunách. Chour bere posílení koruny za jisté. Podle něj může dopadnout nejen na velké mezinárodní hotely, nýbrž i na menší zařízení, pokud ve velké míře využívají zahraniční rezervační portály typu Booking.com či Expedia.

Posílení koruny může mít i negativní vliv na chuť cizinců cestovat do českých zemí. Češi navíc cizince nenahradí. „Specifikum českého trhu je i v tom, že disponibilní příjem nestačí k tomu, aby se lidé běžně sebrali a jeli do hotelu do Prahy si to užít. To je velký rozdíl například oproti Rakousku,“ doplnil Chour.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>

Otazníky kolem posílení koruny
Očekává se, že kurz domácí měny bude po skončení intervencí nějakou dobu rozkolísaný. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka lze předpokládat, že dlouhodobě by koruna mohla mírně posilovat v rozsahu jednoho až dvou procent v průměru ročně. Rusnok včera v Ústí nad Labem při diskuzi s exportéry potvrdil, že intervence by měly skončit ve druhém čtvrtletí. Z debaty rovněž vyplynulo, že se exportéři zajišťují na měsíce i roky.