Inflace dál roste, překonává cíl České národní banky

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 2,2 procenta z prosincových dvou procent. Cenová hladina se zvýšila především u pohonných hmot a potravin. Proti prosinci vzrostly spotřebitelské ceny o 0,8 procenta.

Ceny se meziročně zvýšily především v dopravě, kde u pohonných hmot zrychlily růst na 11,6 ze 4,3 procenta v prosinci. Mírněji rostly ceny alkoholu, které v lednu zdražily o půl procenta, o měsíc dříve to bylo o 3,1 procenta.

Inflační cíl ČNB jsou dvě procenta. "Přestřelení odhadu ČNB pro lednovou inflaci může být signálem pro ukončení režimu intervencí v dřívějším termínu, než který ČNB aktuálně upřednostňuje. Spíše než okolo poloviny roku vidíme exit z intervencí na začátku druhého kvartálu," míní ekonom UniCredit Patrik Rožumberský.

Moment ukončení kurzového závazku se jasně přibližuje, doplnila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Ukončení závazku ale podle ní nebude znamenat konec intervencí. Čím déle bude kurzový závazek protahován, tím delší bude období rozkolísanosti. Tlak na mzdy na trhu práce bude pokračovat a pokud centrální banka bude s 'exitem' otálet, mohou se objevit i výraznější mzdově inflační tlaky, poznamenala.

Analytik skupiny Roklen Michal Šoltés připomněl verbální intervence členů bankovní rady. "Jednoduše řečeno, analytici jsou přesvědčeni o brzkém ukončení intervencí a přesvědčování o odkládání exitu ze strany ČNB nezní důvěryhodně," podotkl.

Největší vliv na meziroční zvyšování cenové hladiny měly potraviny a nealkoholické nápoje. Podražily zejména vejce, sýry, máslo, zelenina a pekárenské výrobky a obiloviny. V dopravě vzrostly ceny o 5,1 procenta. Ceny tabákových výrobků byly meziročně vyšší o 6,5 procenta. Dále stouply ceny stravovacích služeb o 5,4 procenta, ceny čistého nájemného o 2,1 procenta, vodného o 2,2 procenta, stočného o 2,4 procenta. V oddíle zdraví vzrostly ceny léků a jejich doplatků, zdražilo i pojištění a finanční služby.

Na snižování meziroční cenové hladiny působilo kromě poklesu cen bytového vybavení a zařízení domácností i snížení cen pošty a telekomunikací.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,8 procenta ovlivnilo zejména zvýšení cen potravin a nealkoholických nápojů, rekreace a kultury a dopravy.

Meziročně ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,2 procenta, stejně jako ceny služeb. Proti prosinci se ceny zboží úhrnem zvýšily o 0,8 procenta a ceny služeb o 0,9 procenta.