Inflace v únoru zrychlila na 2,5 procenta, překonává cíl ČNB

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
4
Fotogalerie

Meziroční inflace v únoru zrychlila růst na 2,5 procenta z lednových 2,2 procenta. Stejně jako v lednu zdražily především pohonné hmoty a potraviny. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Meziroční inflace se druhý měsíc drží nad dvouprocentním inflačním cílem centrální banky.

Největší vliv na meziroční zvýšení cenové hladiny měly podle statistiků ceny potravin a nealkoholických nápojů. Vývoj cen potravin v únoru ovlivnilo zejména výrazné zrychlení meziročního růstu cen zeleniny na 17,3 procenta z 5,2 procenta v lednu. Značně se změnila třeba cena brambor. Zatímco v lednu o 4,5 procenta zlevňovaly, v únoru o 18,7 procenta zdražily.

Na růstu se podílely také ceny v dopravě, kde zrychlilo zdražování cen pohonných hmot na 16,8 procenta z lednových 11,6 procenta. Oproti loňsku se zvedly také ceny služeb, stravování a ubytování. V oblasti bydlení zdražilo čisté nájemné o 2,5 procenta, vodné o 2,2 procenta, stočné o 2,4 procenta a mírně také elektřina - o 0,3 procenta.

Zlevnily naopak meziročně zemní plyn o 7,1 procenta a teplo a teplá voda o 0,5 procenta. Klesly například i ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 1,5 procenta nebo pracích prostředků o 11,6 procenta.

Meziměsíčně také rostly ceny potravin, třeba u brambor o 24,1 procenta a u plodové zeleniny o 28,1 procenta. Mírnějším tempem pokračoval růst cen pohonných hmot, které oproti lednu zdražily o 0,7 procenta. Zlevnily naopak například oděvy a obuv, zemní plyn, teplo nebo pivo.

Čtěte vše o devizových intervencích ČNB

Analytici:ČNB možná skončí s intervencemi dřív

Růst mírně překonal odhady analytiků. Analytici odhadovali, že meziroční inflace zrychlí na 2,4 procenta. Ekonom firmy Roklen Michal Šoltés upozornil, že se jedná o druhý měsíc, kdy inflace překonala inflační cíl České národní banky (ČNB).

"Únorová inflace převýšila odhad ČNB o čtyři desetiny procentního bodu, což vytváří prostor pro ukončení režimu intervencí dřív než v polovině roku," uvedl analytik Patri Rožumberský z UniCredit Bank. "Rychlejší cenový růst se navíc jeví jako dlouhodobě udržitelný. Nebylo by tedy pro nás velkým překvapením, pokud by již zhruba za měsíc ČNB intervenční režim opustila," dodal.

Stabilní zhruba dvouprocentní inflací centrální banka podmiňovala ukončení devizových intervencí, které zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Guvernér ČNB Jiří Rusnok nedávno oznámil, že intervence budou pokračovat nejméně do konce prvního čtvrtletí.