Intervence ČNB pomohly českému exportu k rekordnímu roku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

ilustrační foto
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Jiří Rusnok, ČNB
5
Fotogalerie

Přebytek zahraničního obchodu za loňský rok podle analytiků směřuje k rekordu. Měsíční objem exportu v listopadu poprvé v historii přesáhl v národní metodice 300 miliard korun. Zahraničnímu obchodu už ale nepomáhá ropa, jejíž cena v důsledku rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) vzrostla. Výsledek obchodu s cizinou je nadále podporován intervencemi České národní banky proti posilování koruny a silnou poptávkou v zahraničí, shodují se ekonomové.

"V bilanci celkového obchodu se pozitivně odrazil meziroční pokles schodku bilance s chemickými výrobky, což je důsledek vyšší produkce litvínovské i kralupské rafinerie, které po celý listopad fungovaly už v plném provozu," uvedl analytik Komerční banky David Kocourek.

Zahraničnímu obchodu už tentokrát podle hlavního ekonoma ČSOB Petra Dufka nepomáhala ropa, protože její pozitivní cenový efekt se v důsledku rozhodnutí kartelu OPEC a následného růstu cen vyčerpal. "O to je však hodnocení posledních výsledků obchodu vlastně ještě příznivější. Potěší i rostoucí vývoz osobních automobilů, který tentokrát tvořil více než čtvrtinu celého českého exportu," dodal Dufek.

Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank exportu po slabém říjnu zpět na nohy pomohl ve statistikách jeden pracovní den navíc v letošním listopadu proti stejnému měsíci 2015. Meziroční přírůstek exportu o 3,7 procenta ale podle něj nesvědčí o příliš silné zahraniční poptávce po tuzemském zboží. "Regionálně zvolnil export především na Slovensko a do Velké Británie, naopak došlo k určitému oživení v Rusku, které ale objemově nemůže zmíněné oslabení kompenzovat," dodal Sobíšek.

Export tuzemských firem vzrostl meziročně o 10,7 miliardy korun. Měsíční objem vývozu tak poprvé v historii prolomil hranici 300 miliard korun v národní metodice. "Dva největší sektory, automobilový průmysl a sektor počítačů a elektronického a optického zařízení, zaznamenaly největší růst - o 5,5 miliardy korun a jednu miliardu korun. Celkově skončil zahraniční obchod se státy EU 28 v přebytku 56,1 miliardy korun, což je nárůst o 1,3 miliardy korun," dodala Daniela Milučká v Raiffeisenbank.

Celoroční přebytek zahraničního obchodu směřuje podle Sobíška k rekordu, který ale kvůli slabšímu listopadu nepřekročí v přeshraniční statistice 500 miliard korun.

Vývoz tuzemských firem se v listopadu zvýšil o 3,7 procenta na 301,1 miliardy korun a dovoz o 3,4 procenta na 290,3 miliardy korun. Zahraniční obchod Česka skončil loni v listopadu v přebytku 10,8 miliardy korun, meziročně tak byl vyšší o 1,1 miliardy korun, uvedl dnes Český statistický úřad.

Podívejte se, co řekl o konci intervencí E15 Jiří Rusnok

Video placeholde
Guvernér ČNB Jiří Rusnok • Hana Filipová, E15