Intervence přinesly exportérům přímo 687 miliard korun

ČNB

ČNB Zdroj: E15

ČNB ilustrační
Do ČNB míří Oldřich Dědek a Marek Mora. Prezident  Zeman do bankovní rady poprvé jmenoval ekonomy, kteří neprošli finančním domem ING.
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
ČNB
Hodnocení intervencí ČNB u exportérů
14
Fotogalerie

Devizové intervence České národní banky přinesly od listopadu 2013 exportérům přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. Hrubý domácí produkt ČR se zvýšil o 147 miliard korun. Před zahájením dnešního Exportního fóra v Mladých Bukách to uvedla v tiskové zprávě Asociace exportérů.

Export tuzemských firem loni stoupl o 2,3 procenta na rekordní téměř čtyři biliony korun. Podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka ale takto pozitivní vývoj končí. "Rok 2017 bude pro exportéry prubířským kamenem. S největší pravděpodobností ČNB v nejbližší době zruší svůj kurzový závazek a v kratším časovém horizontu dojde k posílení koruny vůči euru a dramaticky naroste i volatilita kurzu eura," uvedl Daněk.

Letošní vývoz tak ovlivní nejvíc právě ukončení kursového závazku a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Na trhu práce stále chybí zhruba 150.000 pracovníků což podle asociace loni vedlo k výpadku v exportu v hodnotě 150 miliard korun.

O režimu devizových intervencí dnes bude jednat bankovní rada České národní banky. Podle odhadů ekonomů nechá zatím beze změny závazek držet korunu nad hranicí 27 korun za euro. Analytici nevylučují, že ČNB ukončí intervence v průběhu dubna mimo pravidelné měnové zasedání ČNB. Další měnové jednání rady se uskuteční ve čtvrtek 4. května.

O co u intervencí jde, se dozvíte ve videu:

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.